«Μάξιμουμ» 62 δισ. ευρώ θα χρειαστεί η Ισπανία για το ταμείο ανακεφαλαιοποιήσεων τραπεζών, υπογράμμισε ο ισπανός Υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, σε γερμανική εφημερίδα.

 

Ο ντε Γκίντος σημείωσε ότι η Μαδρίτη θα έχει την απόλυτη ευθύνη για την αποπληρωμή των κεφαλαίων και δεν θα υπάρξει η παραμικρή ζημιά για τους πιστωτές.

 

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι η μη εισηγμένη ισπανική τράπεζα Novagalicia ζήτησε 6 δισ. ευρώ για ην «επιδιώρθωση» του ισολογισμού της, καθώς οι πιο αδύναμες ισπανικές τράπεζες «μπαίνουν στην ουρά» για τα κεφάλαια του ταμείου διασώσεων της Ευρώπης. 


Η μη εισηγμένη περιφερειακή τράπεζα, την οποία ανέλαβε το κράτος πέρσι, όταν έγινε εμφανές ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει με τα τεράστια δάνεια στον κλάδο ακινήτων, πιθανότατα θα είναι από τις πρώτες που θα λάβουν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια. 


Η τράπεζα έχει ζητήσει περισσότερα απ’όσα χρειάζεται για τις απομειώσεις σε στεγαστικά ενεργητικά, ελπίζοντας να μπορέσει να κλείσει κι άλλες «τρύπες» στα δανειακά βιβλία της. 

 
Τέσσερις κρατικοποιημένες τράπεζες, η Bankia, η CatalunyaCaixa, η Novagalicia και η Banco de Valencia αναμένεται να λάβουν τα περισσότερα κεφάλαια από την ευρωπαϊκή βοήθεια.