Σημαντικές καθυστερήσεις στη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων διαπίστωσε ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ο κ. Χαν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η νέα κυβέρνηση δουλεύει σκληρά και είναι αφοσιωμένη στο έργο της.
Σύμφωνα με τον κ. Χαν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται είναι μεγάλες και μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τη χαμηλή απορρόφηση πόρων από το Κοινωνικό Ταμείο προς όφελος των ανέργων. «Διερωτώμαι, μια χώρα που αντιμετωπίζει τόσο μεγάλη ανεργία, πώς έχει ποσοστό απορρόφησης των κοινωνικών ταμείων χαμηλότερο από το μέσον όρο της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά.


Σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται σύμφωνα με τον ίδιο και στην υλοποίηση των έργων που αφορούν στην διαχείριση απορριμμάτων, το κτηματολόγιο, τη διαχείριση των αυτοκινητοδρόμων.
Πάντως, ως προς τα εκκρεμούντα, από το προηγούμενο πλαίσιο χρηματοδότησης, έργα και την ενδεχόμενη απειλή απώλειας κονδυλίων, εξέφρασε την πεποίθηση, ότι πάνω από το 90% αυτών των έργων μπορούν να υλοποιηθούν εντός των προθεσμιών, ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος η οποία θα συνεχιστεί από την παρούσα κυβέρνηση, και επανήλθε συνιστώντας «καλύτερη δομή των ευθυνών εντός της διοίκησης».


Όσον αφορά στη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην ελληνική αναπτυξιακή προσπάθεια σημείωσε, ότι η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά την επόμενη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη του προέδρου της, οι διαφορές θα επιλυθούν.
Κάνοντας τον απολογισμό των επαφών του με τα μέλη της κυβέρνησης, ο κ. Χαν έδωσε έμφαση στη δίωρη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, την οποία θεωρεί σημαντική, λόγω του διευρυμένου χαρτοφυλακίου του οποίου ηγείται.
Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κ. Χατζηδάκης γνωρίζει πώς να χειρίζεται τα διαρθρωτικά ταμεία, καθώς ως ευρωβουλευτής έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου.


Πρόσθεσε ότι, με τον υπουργό Ανάπτυξης μίλησαν για τον κατάλογο προτεραιοτήτων και την πορεία υλοποίησης των 181 έργων, ύψους 11 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 15, ύψους 250 εκατ. ευρώ, έχουν ολοκληρωθεί, τα 100 κινούνται εντός προθεσμιών, ενώ για τα υπόλοιπα είπε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσουν».


Σε άλλη ερώτηση, για το μερίδιο χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, ο ευρωπαίος επίτροπος είπε, ότι προβλέπονται πέντε επιχειρησιακά έργα, ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν να αναζωογονήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νησιά, τη δημόσια υγεία, τις μεταφορές, όμως, για να απορροφηθούν πρέπει «τα έργα να είναι ώριμα».
Παρά τα εμπόδια, είπε, ολοκληρώνοντας ο κ. Χαν, «η Ελλάδα παραμένει μια ενδιαφέρουσα αγορά για τους επενδυτές με δεξιότητες, ευφυείς ανθρώπους, ευκαιρίες και δυνατότητες, και αν συνεργαστούμε όλοι μαζί στενά, πράγμα για το οποίο δεν έχω αμφιβολία, θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες και θα υπάρξει ανάκαμψη. Κάποια μέτρα είναι απαραίτητα, η προοπτική, όμως, είναι θετική».