Αντιδράσεις εκφράστηκαν από την Κομισιόν την κυβέρνηση της Ρώμης για τη σημερινή υποβάθμιση της Ιταλίας από τη Moody's. 

 

Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Κοράντο Πασέρα, δήλωσε «η υποβάθμιση της Ιταλίας είναι αδικαιολόγητη και παραπλανητική, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα». 


Για τον ίδιο «η υποβάθμιση της Moody's δεν αναγνωρίζει την ουσιαστική προσπάθεια που καταβλήθηκε όσον αφορά στη διαχείριση της δημόσιας οικονομίας». 


«Πιστεύω όμως ότι από τις αγορές θα υπάρξει σταδιακά αναγνώριση, διότι θα συνεχίσουμε εντατικά τη δουλειά μας, όπως κάναμε μέχρι τώρα», πρόσθεσε. 


Από την πλευρά της, η Κομισιόν άσκησε έντονη κριτική στην κίνηση της Moody's να υποβαθμίσει την Ιταλία και άσκησε έντονη κριτική στους οίκους αξιολόγησης.  
 

«Νομίζω ότι μπορεί κάποιος δικαιολογημένα και σοβαρά να θέσει ερωτήματα για τη χρονική συγκυρία, για το εάν ήταν κατάλληλη» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Simon O’ Conor κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.


Υπογράμμισε ότι ότι η Ιταλία εφαρμόζει πλήρως και σταθερά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και πως ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ ακολουθεί πτωτική πορεία. 

 
Χαρακτήρισε μάλιστα τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων της Ιταλίας κατά τον τελευταίο χρόνο ήταν εντυπωσιακές, αν όχι πρωτοφανείς.