Δεκτό έκανε στις αρχές Ιουλίου το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης το αίτημα του επιχειρηματία Π. Ζερίτη, ιδρυτή και βασικού μετόχου, της Χαρτοποιίας Θράκης, για κήρυξη σε καθεστώς πτώχευσης. 

 

Σύμφωνα με το Βήμα, η εταιρεία εδώ και δύο χρόνια αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα ρευστότητας. Συνολικά οι υποχρεώσεις της ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ. Στον τελευταίο της ισολογισμό της 2010 είχε τζίρο 21,7 εκατ. ευρώ και ζημίες 4,15 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία δεν μπορούσε να αγοράσει πρώτες ύλες για τη λειτουργία της και η ΔΕΗ είχε διακόψει λόγω οφειλών την ηλεκτροδότηση.
 

Ο κ. Ζερίτης είχε ιδρύσει την εταιρεία το 1980, ενώ ο ίδιος προηγουμένως είχε εργαστεί στη Softex. H εταιρεία κατάφερε να γίνει η δεύτερη χαρτοβιομηχανία στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Ζερίτης δημιούργησε το 1984 την Pyramids Paper Mills SAE «Flora» στο Κάιρο, σε συνεργασία με αιγύπτιους εταίρους.


Οι περίπου 180 εργαζόμενοι στη μονάδα και το δίκτυο είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Δεκέμβριο και διεκδικούν συνολικό ποσό περίπου 2 εκατ. ευρώ.


Σημειώνεται, πως το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την αίτηση του Ζερίτη να διαχειριστεί η ίδια η εταιρεία την πτωχευτική περιουσία.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η διοίκηση επιχείρησε να διασώσει από την πτώχευση τις εκτάσεις που διαθέτει πέριξ του εργοστασίου, όπου σκόπευε να συνεχίσει την επιχειρηματική δραστηριότητα με τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, για το οποίο υπάρχει ήδη έγκριση από τη ΡΑΕ στο όνομα των υιών Ζερίτη.