«Αλυσιδωτή αντίδραση» θα προκαλούσε η ενδεχόμενη έξοδος ενός κράτους-μέλους από την Ευρωζώνη, προειδοποίησε ο γερμανός καθηγητής Οικονομίας, Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της ομάδας των «σοφών» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση. 

 

Ήδη σε χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, παρατηρείται μαζική φυγή κεφαλαίων και οι ίδιες οι ισπανικές και ιταλικές τράπεζες προτιμούν να έχουν τα χρήματά τους στη γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Ομοσπονδιακή Τράπεζα), αντί στις κεντρικές τράπεζες των χωρών τους, επισημαίνει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard. 

 

Ως εκ τούτου, εκτιμά πως μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα ενίσχυε την τάση φυγής κεφαλαίων, κάτι που καθιστά δύσκολη την κατάσταση των τραπεζών στην Ισπανία και την Ιταλία

 

Ο κ. Μπόφινγκερ σημειώνει ότι όλα αλληλοεπηρεάζονται, τονίζοντας ότι σε μια τέτοια ασταθή κατάσταση θα πρέπει να αποφεύγονται όλα όσα εντείνουν την αστάθεια. Εκτιμά επίσης πως μια έξοδος από αυτή τη συστημική κρίση εξαρτάται από τη Γερμανία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να αρχίσει να αναρωτιέται αν βλέπει το μέλλον της στο ευρώ ή στο γερμανικό μάρκο.
 

Σε σχέση με το πόρισμα έρευνας των «πέντε σοφών», πως η διάλυση της Ευρωζώνης θα είχε χειρότερες συνέπειες για τη Γερμανία από ό,τι οι προσπάθειες διάσωσής της, ο ίδιος θεωρεί ότι αν αποχωρήσει από την ευρωζώνη η Ισπανία, θα συμπαρασύρει την Ιταλία, ενώ οι αγορές θα συνειδητοποιήσουν ότι και η Γαλλία έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα.
 

Όπως εξηγεί, αυτό σημαίνει ότι η κρίση θα επηρεάσει μέχρι και τον πυρήνα της Ευρωζώνης και πιθανόν η Γερμανία μαζί με την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία να σχηματίσουν μια μικρή νομισματική Ένωση, ένα «μπλοκ του γερμανικού μάρκου», το οποίο θα ανατιμηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η ανταγωνιστικότητα και της Γερμανίας.
 

Ως εκ τούτου, καταλήγει, η ενδεδειγμένη λύση είναι να καταστεί δυνατό για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που καταβάλλουν προσπάθειες εξυγίανσης, να αναχρηματοδοτούνται μακροπρόθεσμα από τις αγορές με χαμηλό επιτόκιο, καθώς ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη διάλυση της ευρωζώνης θα συνδεόταν με πολύ σοβαρούς κινδύνους.