Δύσκολη χρονιά αναμένεται η φετική για 5,5 εκατομμύρια Έλληνες φορολογούμενους, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά φόρο εισοδήματος 5,1 δισ. ευρώ σε δέκα μηνιαίες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες θα πρέπει να καταβληθεί τον Αύγουστο. Σύμφωνα με «τα Νέα», φέτος, μάλιστα, υπάρχουν φορολογούμενοι, που όχι απλώς δεν θα πάρουν επιστροφή όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια, αλλά θα κληθούν να πληρώσουν φόρους χιλιάδων ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι σχεδόν ένας στους δέκα αναμένεται να πάρει επιστροφή φόρου.

Οι τεράστιες επιβαρύνσεις διαμορφώθηκαν με την πτώση του αφορολόγητου στα 8.000 ευρώ και στη συνέχεια στα 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που ίσχυε για το 2010. Την ίδια στιγμή δεν προσαρμόστηκε η μηνιαία παρακράτηση στα νέα χαμηλά αφορολογήτου και στις αλλαγές των συντελεστών.

Επιπλέον το ψαλίδι που έπεσε σε φοροαπαλλαγές για τόκους στεγαστικών δανείων, ιατρικά έξοδα, ενοίκια, αλλά και η καθιέρωση ενιαίας έκπτωσης μόνο από τον φόρο και όχι από το εισόδημα.

Παράλληλα, οι απαιτούμενες αποδείξεις αυξήθηκαν στο 25% του πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος, με αποτέλεσμα να πέφτουν στην παγίδα χιλιάδες φορολογούμενοι που μέτρησαν τις αποδείξεις με τα δηλωθέντα εισοδήματα και πιάστηκαν στην παγίδα των αυξημένων τεκμηρίων.

Μέχρι τώρα από τα 1.937.343 εκκαθαριστικά που έχουν ήδη αποσταλεί, επτά στα δέκα ραβασάκια που έρχονται είναι χρεωστικά, με τον μέσο φόρο 1,3 εκατομμυρίων φορολογουμένων στα 1.547 ευρώ. Μόλις 168.607 ή το 8,7% του συνόλου είναι πιστωτικά, με τους επιστρεφόμενους φόρους στα 91 εκατομμύρια ευρώ.