Στην επόμενη έκθεση της τρόικας παραπέμπει ο Zαν Κλοντ Γιουνκέρ αναφορικά με το ερώτημα εάν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ είναι διατεθειμένοι να δώσουν περισσότερο χρόνο και συνεπώς περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα.
Σε συνέντευξή του προς το περιοδικό Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα και αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύονται σήμερα στην ιστοσελίδα του περιοδικού, ο επικεφαλής του Eurogroup καλεί το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο να λάβει άμεσα τις αποφάσεις του όσον αφορά τη συνταγματικότητα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM.

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις ότι ενδεχομένως οι Γερμανοί δικαστές να χρειαστούν έως και τρεις μήνες για να εκδώσουν απόφαση, ο κ. Γιουνκέρ τονίζει ότι «κάτι τέτοιο δεν βοηθάει», και προέτρεψε τους δικαστές να βιαστούν. «Πιστεύω ότι αντιλαμβάνονται ποια είναι τα ανώτατα χρονικά όρια εντός των οποίων πρέπει να κινηθούμε», τονίζει ο κ. Γιουνκέρ, υπαινισσόμενος, όπως εκτιμά το Spiegel, την προβλεπόμενη για τον Σεπτέμβριο απόφαση σχετικά με το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης.

Στο ερώτημα για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο επικεφαλής του Eurogroup «δεν θέλησε να απαντήσει ακόμη συγκεκριμένα», δήλωσε όμως επικριτικά πως «είναι γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εφάρμοσε το πρόγραμμα όπως είχε συμφωνηθεί. Είναι επίσης σαφές ότι θα κοστίσει περισσότερα χρήματα εάν δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα προκειμένου να υλοποιήσει τους συμπεφωνημένους στόχους». Επισημαίνει δε ότι μόνον όταν η Τρόικα παρουσιάσει την έκθεσή της, θα μπορέσει να αποσαφηνιστεί εάν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ είναι πρόθυμοι να διαθέσουν τα επιπλέον αυτά χρήματα.