Στις 12 Σεπτεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο μια πρώτη απόφαση σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το δημοσιονομικό σύμφωνο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικαστηρίου, στις 10 Ιουλίου ξεκίνησε η εξέταση έξι προσφυγών που έχουν στόχο να μπλοκαριστεί η επικύρωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του δημοσιονομικού συμφώνου και προέρχονται ιδιαίτερα από βουλευτές του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος "Ντι Λίνκε", έναν συντηρητικό βουλευτή και μια ένωση πολιτών.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του στις 12 Σεπτεμβρίου 2012 στις 10:00» τοπική ώρα, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Οι προσφυγές στο ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας, που φροντίζει ανέκαθεν να προστατεύει τα δικαιώματα του κοινοβουλίου σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, προκαλεί ορισμένες ανησυχίες όσον αφορά την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος θέλει να δει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να λειτουργεί το συντομότερο δυνατόν, έχει ήδη δηλώσει πως η προοπτική μιας απόφασης το Σεπτέμβριο «δεν μας βοηθάει πραγματικά».