Πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, όπως προέκυψε από τη συνάντηση ου υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διαδοχικών συσκέψεων του κ. Στουρνάρα με τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση, για την περικοπή δαπανών 11,7 δισ. ευρώ τη διετία 2013- 2014. Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι, με βάση τους πρώτους υπολογισμούς, η περιστολή δαπανών για το υπουργείο Εργασίας θα κυμανθεί μεταξύ 3,5 και 4 δισ. ευρώ.

 

Ήδη ο υπουργός Εργασίας έχει ανακοινώσει την εφαρμογή πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, το οποίο πιθανόν να είναι κοντά στο ύψος που ισχύει σήμερα για το σύνολο των κύριων συντάξεων, προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικό όφελος 1 δισ. ευρώ ετησίως.

 

Παράλληλα, υπάρχει και η πρόταση του ΚΕΠΕ για αξιολόγηση των πολλαπλών συντάξεων, η οποία, όπως αναφέρεται, «πρέπει να γίνει αθροιστικά και καθ' ύψος». Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει ζητήσει να καταργηθεί η συντριπτική πλειονότητα των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων και να δίδεται μόνον ένα επίδομα στο 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

«Όλα θα γίνουν με δίκαιο τρόπο» αναφορικά με την εφαρμογή πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, την περιστολή των πολλαπλών συντάξεων και την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων».

 

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών  είχε υποστηρίξει ότι οι προτάσεις των υπουργείων με βάσει τις οποίες θα περικοπούν οι δαπάνες ύψους 11,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014 θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές
Ρωτηθείς ο ίδιος παράγοντας εάν οι περικοπές θα αφορούν και επιδόματα και συντάξεις, απάντησε ότι «τα πάντα είναι στο τραπέζι».Οι προτάσεις των υπουργών θα τεθούν την προσεχή Τετάρτη υπόψη των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, ενώ από τις 24 Ιουλίου θα αρχίσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Από την έγκριση της τρόικας θα εξαρτηθούν και τα ισοδύναμα μέτρα, στο πλαίσιο των συνολικών μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ του περασμένου Μαρτίου, προκειμένου να μην περικοπούν τα ειδικά μισθολόγια.