Εμμένει στην σκληρή γραμμή της λιτότητας η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία -ούτε λίγο ούτε πολύ- εξέφρασε την άποψη, σε ομιλία της στη γερμανική βουλή, πως είναι απαραίτητη η περαιτέρω συρρίκνωση των οικονομιών της Ελλάδας και της Ισπανίας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αντιμετώπισης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η εξυγίανση των προβληματικών κρατών θα έρθει μόνο μέσα από τη συρρίκνωση των οικονομιών τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί να συζητά η Ευρώπη μέτρα ανάπτυξης που θα στηρίζονται σε δανεικά», σύμφωνα με το protothema.gr.

Μάλιστα χαρακτήρισε την συρρίκνωση των οικονομιών ως «απαραίτητη και φυσιολογική εξέλιξη»!

H γερμανίδα καγκελάριος, σε ό,τι αφορά την «οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων», η οποία δίδεται στην Ελλάδα, τόνισε ότι θεωρεί «υψηλό αγαθό» την τήρηση των δεσμεύσεων και για μια ακόμη φορά υποστήριξε την ανάγκη για μεγαλύτερο έλεγχο και δυνατότητα επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο αποτελεί βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ τόνισε ότι σε συγκεκριμένα σημεία θα πρέπει να δοθεί στις Βρυξέλλες ακόμη μεγαλύτερη εξουσία για επιβολή κυρώσεων, όταν ένα κράτος-μέλος δεν τηρεί τους κανόνες.