Δυσκολίες στην εξεύρεση των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ αντιμετωπίζει ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας και πλέον τα πάντα είναι «ανοιχτά» σε ότι αφορά μισθούς και συντάξεις.

«Τα πάντα είναι στο τραπέζι» δήλωσε χθες παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ρωτηθείς εάν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αναγνωρίζοντας τη δυστοκία που υπάρχει στην εξεύρεση των μέτρων.


Το κύριο βάρος των περικοπών πέφτει στο υπουργείο Εργασίας το οποίο καλείται να περικόψει δαπάνες 3,5 ως 4 δισ. ευρώ μέσω της θέσπισης εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση των κοινωνικών-προνοιακών επιδομάτων, της επιβολής πλαφόν στο ανώτατο ποσό σύνταξής που μπορεί να λαμβάνει κάθε συνταξιούχος και της περικοπής του εφάπαξ που ήδη περιλαμβάνεται στο μνημόνιο 2.


Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατέθεσε προτάσεις περικοπής των εξοπλιστικών δαπανών και άλλες εξοικονομήσεις ύψους 680 εκατ. ευρώ για το 2013, στις οποίες περιλαμβάνονται τα ισοδύναμα μέτρα ύψους 120 δισ. ευρώ για να μην γίνει η περικοπή στα Εδικά Μισθολόγια των στρατιωτικών.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καλείται εξοικονομήσει 2,1 δισ. ευρώ χωρίς να γίνουν απολύσεις. Η φόρμουλα που βρίσκεται στο τραπέζι περιλαμβάνει την κατάργηση 255 φορέων του Δημοσίου, η εφαρμογή του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε δέκα αποχωρήσεις, η επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου στις ΔΕΚΟ.


Στον τομέα της Παιδείας οι περικοπές που προτείνονται φτάνουν τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ στον τομέα της Υγείας η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα από το μνημόνιο 2 για την περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης και της δαπάνης Υγείας κατά 2 δισ. ευρώ από εφέτος.


Αντίθετη στην επιμήκυνση η Γερμανία


Συνάντηση με τον υπουργό αναπληρωτή Επικρατείας της Γερμανίας, Μάικλ Λινκ, είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Όπως ανέφεραν μετά τη συνάντηση στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η Γερμανία δεν διάκειται θετικά σχετικά με την επιμήκυνση του προγράμματος, εάν δεν αποκατασταθεί η αξιοπιστία του εφετινού προϋπολογισμού.
«Η Γερμανία θα βοηθήσει, αρκεί να είμαστε εφέτος αξιόπιστοι», είπαν χαρακτηριστικά.