Η ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε στο γραφείο του, το πρωί, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θόδωρος Καράογλου, με το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΒΕ.


Ο κ. Καράογλου τόνισε ότι απαιτείται αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης, με έμφαση στην ελληνική παραγωγή και με στόχο «την αύξηση της απασχόλησης, τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων και την τόνωση της εξωστρέφειας», σημειώνοντας και τον νέο ρόλο του ΥΜΑΘ προς την κατεύθυνση αυτή.
«Στηρίζοντας τον κλάδο των εξαγωγών βοηθούμε έναν υγιή πυλώνα της οικονομίας μας, η οποία προσπαθεί να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Είναι λυπηρό στη Μακεδονία και τη Θράκη να διαθέτουμε πλούτο τοπικών προϊόντων, όπως ο κρόκος Κοζάνης, η σπιρουλίνα Σερρών, το μετάξι Σουφλίου και να μη μπορούμε ως χώρα να τα εξάγουμε συντονισμένα, να τα διαφημίσουμε και κατ’ επέκταση να διοχετεύσουμε και να προβάλουμε τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές» υπογράμμισε ο υπουργός.


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σ.Ε.Β.Ε., Δημήτρης Λακασάς, παρουσίασε στον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης την πρόταση του συνδέσμου για την εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδίου δράσης με θέμα την ενίσχυση της εξωστρέφειας, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος της ρευστότητας, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί μείζον θέμα για τις εξαγωγικές και όχι μόνο επιχειρήσεις.
«Το 2011 οι εξαγωγές αποτέλεσαν το μοναδικό θετικό μακροοικονομικό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε ο κ. Λακασάς και πρόσθεσε ότι το γεγονός αυτό «αποδεικνύει ότι οι Έλληνες εξαγωγείς συμβάλλουν σημαντικά στον περιορισμό του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, παρά τα αδιαμφισβήτητα προβλήματα, με κυριότερο αυτό της ρευστότητας».