Δεν αναμένεται «να γλιτώσουν» τελικά οι μισθοί και οι συντάξεις, καθώς μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κύκλοι του υπουργείου επεσήμαναν ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οριζόντιων περικοπών.

 

«Αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε», απάντησε, ερωτηθείς σχετικά, υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου. Κατά τον ίδιο, επίσης, δεν έχει αποκλειστεί τελείως και το ζήτημα της λήψης πρόσθετων μέτρων για τις αποκλίσεις στον εφετινό προϋπολογισμό. «Υπάρχουν φωνές στο Eurogroup, που πιέζουν για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, προσπαθούμε να τα αποφύγουμε με επιχείρημα τη μεγαλύτερη ύφεση», είπε με νόημα ο συγκεκριμένος παράγοντας.

 

Όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση, τα μέτρα αυτά δεν είναι καθορισμένα επακριβώς και ούτως ή αλλως η ίδια η τρόικα δεν ζητά λεπτομέρεις αλλά βασικές κατευθύνσεις προκειμένου να εξοικονομηθούν τα 11 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.

 

Οι ίδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, επισήμαναν, επίσης, ότι «οι υπουργοί είναι συνεργάσιμοι» για την περικοπή των δαπανών στους τομείς τους, «θα περιμέναμε περισσότερα, αλλά δεν έχουν την τεχνογνωσία και θα τους βοηθήσουμε».

 

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, κύριο μέλημα της κυβέρνησης στην παρούσα φάση φαίνεται ότι είναι αφενός η εξασφάλιση ενός «δανείου- γέφυρας» για την κάλυψη των ομολόγων ύψους 3,1 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν στις 20 Αυγούστου και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ και αφετέρου η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.