Η χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκε κατά 11,64 δισ. ευρώ τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η χρηματοδότηση από τον ELA αυξήθηκε κατά 2,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας.

Ειδικότερα, η χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκε στα 73,66 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου από 62,02 δισ. ευρώ το Μαϊο.

Υπενθυμίζεται ότι τον μήνα αυτό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με ανακοίνωση της, αποφάσισε να μην δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα το έλλειμμα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες να το καλύψει σχεδόν εξ΄ολοκλήρου η Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Η κατάσταση εξομαλύνθηκε τον Ιούνιο οπότε η ΕΚΤ έκρινε ότι μπορεί να επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς χρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα, αποδεχόμενη ως ενέχυρο στις πράξεις αναχρηματοδότησης τα ελληνικά ομόλογα. Έτσι τον Ιούνιο η έκτακτη ρευστότητα που χορήγησε η Τράπεζα της Ελλάδος περιορίστηκε στα 61,9 δισ. ευρώ. Παράλληλα τον ίδιο μήνα η "εξάρτηση" των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ επανήλθε στα 73,7 δισ. ευρώ από 62 δισεκ. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο.