ΕΚΤ: Έδωσε 74 δισ. στις ελληνικές τράπεζες

ΕΚΤ: Έδωσε 74 δισ. στις ελληνικές τράπεζες
Η χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκε κατά 11,64 δισ. ευρώ τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η χρηματοδότηση από τον ELA αυξήθηκε κατά 2,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας.

Ειδικότερα, η χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκε στα 73,66 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου από 62,02 δισ. ευρώ το Μαϊο.

Υπενθυμίζεται ότι τον μήνα αυτό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με ανακοίνωση της, αποφάσισε να μην δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα το έλλειμμα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες να το καλύψει σχεδόν εξ΄ολοκλήρου η Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Η κατάσταση εξομαλύνθηκε τον Ιούνιο οπότε η ΕΚΤ έκρινε ότι μπορεί να επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς χρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα, αποδεχόμενη ως ενέχυρο στις πράξεις αναχρηματοδότησης τα ελληνικά ομόλογα. Έτσι τον Ιούνιο η έκτακτη ρευστότητα που χορήγησε η Τράπεζα της Ελλάδος περιορίστηκε στα 61,9 δισ. ευρώ. Παράλληλα τον ίδιο μήνα η "εξάρτηση" των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ επανήλθε στα 73,7 δισ. ευρώ από 62 δισεκ. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο.

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο