Προσχέδιο με κατευθύνσεις για περικοπές δαπανών ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ, από το συνολικό ύψος των 11,7 δισ. ευρώ που απαιτούνται βάσει Μνημονίου για τη διετία 2013- 2014, αναμένεται να δώσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σήμερα το πρωί, στους αρχηγούς των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου στο εν λόγω προσχέδιο δεν θα υπάρχει ανάλυση «κωδικό προς κωδικό» των προς περικοπή δαπανών, αλλά θα αναφέρεται ότι «θα εξοικονομηθούν τόσα από συντάξεις, τόσα από το εφάπαξ κ.λπ.».

Με βάση την έγκριση των τριών πολιτικών αρχηγών, το υπουργείο Οικονομικών θα εντείνει την προσπάθεια να συμπληρώσει το «πακέτο» των μέτρων με τα περίπου 4- 4,2 δισ. ευρώ, τα οποία υπολείπονταν έως σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας, που θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας την Πέμπτη 26 Ιουλίου, θα παρουσιάσει δύο σενάρια για την υλοποίηση των 11,7 δισ. ευρώ. Το πρώτο, θα προβλέπει την εφαρμογή τους στη διετία 2013- 2014 (σύμφωνα και με το Μνημόνιο), ενώ το δεύτερο θα κατανέμει τα μέτρα σε τέσσερα έτη (2013- 2016). Η κυβέρνηση θα επιζητήσει την επιμήκυνση της εφαρμογής των μέτρων σε μια τετραετία, αλλά, όπως ανέφεραν χθες κυβερνητικά στελέχη, θα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη να παρουσιάσει στην τρόικα ολοκληρωμένο και το πρώτο σενάριο.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να δώσει μάχη, προκειμένου να αποκρούσει τις πιέσεις τόσο για νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, όσο και για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων εφέτος, για την κάλυψη των αποκλίσεων του προϋπολογισμού, αφού σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου υπάρχουν φωνές στο Eurogroup, που πιέζουν για τη λήψη πρόσθετων μέτρων.
Οι εν λόγω πιέσεις αναμένεται, πάντως, να ενταθούν, μετά από την ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι ο στόχος για το πρωτογενές έλλειμμα στην ελληνική οικονομία δεν θα επιτευχθεί εφέτος, προβλέποντας μάλιστα ότι θα υπάρξει απόκλιση της τάξης του 1 με 2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στην παρούσα φάση και προκειμένου να αποφευχθούν ταμειακά προβλήματα, κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι και η εξασφάλιση ενός «δανείου- γέφυρας», για την κάλυψη των ομολόγων ύψους 3,1 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν στις 20 Αυγούστου και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ.