Τον εντοπισμό συνταξιούχων που φοροδιαφεύγουν πέτυχε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.


Ο εντοπισμός των φοροφυγάδων συνταξιούχων έγινε σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και επετεύχθη έπειτα από διασταύρωση πληροφοριών με βάση τη φορολόγηση για το έτος 2011.


Όπως δήλωσε ο κ. Θεοχάρης, πρόθεση της ΓΓΠΣ είναι να πάρει στοιχεία από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, ωστόσο ο εντοπισμός των περιπτώσεων φοροδιαφυγής έγινε στο πρώην Ταμείο Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), το οποίο ήταν ο πρώτος φορέας όπου διενεργήθηκαν έλεγχοι.


Ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε ότι οι πληροφορίες προκύπτουν από την πρώτη διασταύρωση στοιχείων, ενώ θα ακολουθήσουν ενδελεχείς έλεγχοι όλων των περιπτώσεων προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ταυτοποιήσεις και να διαπιστωθούν τυχόν λάθη.


Όπως ανέφερε, οι δηλώσεις θα εκκαθαριστούν με τα υπάρχοντα στοιχεία και θα καταλογισθούν τα σχετικά πρόστιμα, ενώ οι φοροφυγάδες θα κληθούν να υποβάλλουν δήλωση που θα περιέχει άλλα μη δηλωμένα εισοδήματα.


Ο γενικός γραμματέας δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφέρει πως στο ΤΣΑΥ εντοπίστηκε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό συνταξιούχων που δηλώνουν κάποια αναπηρία (11,3%), τη στιγμή που, κατά μέσο όρο, τα περιστατικά δηλωμένης αναπηρίας δεν υπερβαίνουν το 7,7% στο σύνολο των ελλήνων συνταξιούχων.


Τέλος, αναφερόμενος στη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, ο κ. Θεοχάρης εκτίμησε ότι η διαδικασία κινείται «ικανοποιητικά», εκτιμώντας πως δεν θα προκύψουν ζητήματα με τα συστήματα, παρά τον αυξημένο φόρτο.


Με πληροφορίες από Σκάι