Ελλείψεις προσωπικού παρατηρούνται και στους Γερμανικούς Σιδηρόδρομους, οι οποίοι αναζητούν προσωπικό στις χώρες της νότιας Ευρώπης.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι στον αγώνα αντιμετώπισης εξειδικευμένου προσωπικού εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσλάβουν νέους ανέργους από την Ελλάδα, την Ισπανία ή την Πορτογαλία. «Σκεπτόμαστε πράγματι σε αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο Ούλριχ Βέμπερ, διευθυντής προσωπικού των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (Deutsche Bahn) στο οικονομικό περιοδικό Capital.

«Μέσω των θυγατρικών μας στο εξωτερικό Schenker Rail και Arriva έχουμε καλές προϋποθέσεις για να πετύχουμε κάτι τέτοιο και συζητάμε αυτή τη στιγμή με τους συναδέλφους μας, που βρίσκονται εκεί, για το τι μπορούμε να κάνουμε». Συγκεκριμένα μέτρα όμως δεν έχουν προγραμματισθεί ακόμη, δήλωσε ο Βέμπερ.

Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι συνειδητοποιούν σήμερα ότι ο αριθμός των αιτήσεων για πρόσληψη συρρικνώνεται, διότι οι υποψήφιοι έχουν εναλλακτικές στην αγορά εργασίας. «Αυτό το καταλαβαίνουμε πολύ καλά με το εξειδικευμένο προσωπικό των μηχανικών ή των οδηγών. Σε περιοχές όπως στο Μόναχο ή στη Βάδη – Βυρτεμβέργη, έχουμε ένα πολύ μεγάλο ανταγωνισμό για να βρουμε καλούς συνεργάτες» δηλώνει ο κ. Βέμπερ.

Τα επόμενα 10 χρόνια οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι θα πρέπει να καλύψουν 80.000 θέσεις εργασίας. Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι προετοιμάζονται για μια αλλαγή στην πολιτική του προσωπικού που θα περιλαμβάνει περισσότερους νέους και ανέργους. «Μόλις συμφωνήσαμε μια στενότερη παγγερμανική συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Εργασία» δήλωσε ο κ. Βέμπερ.

Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι έχουν ξεκινήσει ήδη ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης 80 ημερών μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι αργότερα μπορούν να εργασθούν ως προσωπικό στελέχωσης των συρμών.