Αύξηση κατά 140.000 άτομα σημείωσε ο αριθμός των συνταξιούχων στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα η αντιστοιχία συνταξιούχων – εργαζόμενων στη χώρα έχει φθάσει το 1:1,20 σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Νεζάβισνε Νόβινε» της Μπάνια Λούκα.

Στο τέλος του 2011 στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη ο αριθμός των συνταξιούχων ξεπερνούσε τις 600.000 με βάση τα στοιχεία των υπηρεσιών συνταξιοδοτικής ασφάλισης των δύο οντοτήτων της χώρας και το μέσο όρο σύνταξης ήταν στα 150 ευρώ.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βοσνίας, το πρώτο εξάμηνο του 2012, άνεργοι ήταν 690.000 πολίτες της χώρας και το ποσοστό ανεργίας άγγιξε το 44%.
Επίσημα στοιχεία για τον πληθυσμό της Βοσνίας δεν υπάρχουν καθώς δεν έχει γίνει απογραφή από το 1991, αλλά εκτιμάται ότι η χώρα έχει 3,6 εκ. έως 3,8 εκ. κατοίκους.

Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το σύστημα συνταξιοδότησης αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας, επειδή τελευταία δέκα χρόνια συνεχώς μειώνεται το ποσοστό των εργαζόμενων και αυξάνεται το ποσοστό των συνταξιούχων.

Εξαιτίας της κατάστασης οι αρχές της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης αυστηροποιούν τα κριτήρια για την απόκτηση δικαιώματος σύνταξης και έχουν ήδη καταργήσει δυνατότητες πρόωρης συνταξιοδότησης.