Συμφωνία στις βασικές κατευθύνσεις προέκυψε από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με στόχο τα μέτρα 11,6 δισ. ευρώ για το 2013-14 για να παρουσιαστεί ολοκληρωμένο το σχέδιο στην τρόικα που έρχεται στην Αθήνα στις 26 Ιουλίου.
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «έχουμε ακόμα δουλειά μέχρι να οριστικοποιηθεί το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ».

Σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι συμφώνησαν στις βασικές κατευθύνσεις και όχι σε συγκεκριμένα μέτρα.

Σε ερώτηση για το εάν θα ληφθούν και οριζόντια μέτρα απέφυγε να απαντήσει.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς τόνισε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και πως «η κυβέρνηση κινείται σταθερά εντός του πλαισίου που χάραξαν εξ αρχής ο Πρωθυπουργός και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί.
«Μέριμνα της κυβέρνησης είναι με τις πολιτικές της να δρομολογήσει την ανάπτυξη, να διευρύνει την απασχόληση, να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Παράλληλη επιδίωξή μας είναι η βελτίωση και η ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας» είπε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές και ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει ενώ σχετικά με την έλευση της τρόικας είπε πως ακόμη δεν έχει οριστεί η ακριβής ημερομηνία.

 

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε αναγκαία την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής για να γίνει αυτό και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δείξουμε αξιοπιστία και να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις ιδιωτικοποιήσεις γιοα τις οποίες όπως είπε θα υπάρξει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.


Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι πρέπει να αλλάξει η κατάσταση στην αγορά και να υπάρξει ρευστότητα ώστε να βοηθηθεί η ανάπτυξη.


Για τον λόγο αυτό θεώρησε αναγκαία την καταβολή των επόμενων δόσεων καθώς όπως είπε μεγάλο ποσοστό από αυτές θα πέσει στην αγορά. Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό του 2012 τόνισε ότι δεν υπάρξουν πρόσθετα μέτρα και ότι όλα τα προβλεπόμενα μέτρα θα εφαρμοστούν με μέγιστο βαθμό κοινωνικής ευαισθησίας. Εξήγησε ότι για τα ειδικά μισθολόγια και άλλα θέματα που άπτονται των ευπαθών τάξεων θα βρεθούν λύσεις με ισοδύναμα μέτρα.


Τέλος, ο Φώτης Κουβέλης επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα εντός του 2012 τόνισε ότι συμφωνήθηκε να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά με την εξίσωση του πετρελαίου κίνησης με της θέρμανσης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σε ό,τι αφορά στο τέλος ακίνητης περιουσίας εξήγησε ότι αναζητώνται μέτρα για την ελάφρυνση μερίδας πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν. Όπως εξήγησε εξετάζεται το μέτρο των δόσεων για την αποπληρωμή του τέλους.


Από την τρόικα θα περάσουν τα μέτρα για ειδικά μισθολόγια και ΦΠΑ


Υπό την αίρεση της έγκρισης της τρόικας, τελούν τόσο τα ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια, όσο και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% (με βασικό επιχείρημα στο συγκεκριμένο ζήτημα τη μεγάλη ύφεση και την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας). Παράλληλα, θα δοθεί μάχη προκειμένου να μην απαιτηθούν από την τρόικα πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη των αποκλίσεων στον εφετινό προϋπολογισμό, πέραν της εφαρμογής των μέτρων 3 δισ. ευρώ (ειδικό τέλος στα ακίνητα, αύξηση ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, κ.λπ.), τα οποία ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάρτιο.


Αυτό δήλωσε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, στους οποίους ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, παρουσίασε ένα προσχέδιο με κατευθύνσεις για περικοπές δαπανών 7,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013- 2014. Οι κατευθύνσεις αυτές, πρόσθεσε ο ίδιος παράγοντας, έγιναν δεκτές από τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά υπάρχει ένα κενό, ύψους περίπου 4,2 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να έχει καλυφθεί έως την Πέμπτη 26 Ιουλίου, οπότε θα έρθει η τρόικα στην Αθήνα.


Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, «ισχυρό όπλο» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα είναι η ταχύτατη προώθηση των προγραμμάτων των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων. Για τον λόγο αυτόν, θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών (πιθανόν και πριν από την άφιξη της τρόικας), ενώ ο πρωθυπουργός θα αναλάβει προσωπικά να δώσει την αναγκαία επιτάχυνση στην υλοποίηση των δύο αυτών προγραμμάτων.