Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο είναι από τις βασικές αιτίες που η χώρα βυθίστηκε στην κρίση και η αύξηση των εξαγωγών αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας στο πλαίσιο ενός νέου εξωστρεφούς προτύπου ανάπτυξης, δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νότης Μηταράκης μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο Εργασίας «National Trade Facilitation Strategy for Greece».

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές έχουν σημειώσει ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας το 10% του ΑΕΠ, όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ έχουν πολύ καλύτερες εξαγωγικές επιδόσεις. «Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ισπανία και την Πορτογαλία είναι διπλάσιο, ενώ για την Ιρλανδία και την Ολλανδία ξεπερνά το 50%. Έτσι, μπορεί το εμπορικό έλλειμμα να έχει μειωθεί, όμως ακόμα παραμένει υψηλό. Η αξία των εξαγωγών είναι ίση μόλις με το μισό της αξίας των εισαγωγών. Πρέπει λοιπόν να μην εφησυχάσουμε αλλά να προσπαθήσουμε πολύ περισσότερο ακόμα» τόνισε.


Όπως είπε στόχος της κυβέρνησης είναι η δραστική μείωση του εμπορικού ελλείμματος μέχρι το 2014 καθώς και η ώθηση των εξαγωγών αγαθών ώστε να αντιστοιχούν στο 16% του ΑΕΠ μέχρι το 2014.
«Αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν με διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης, δηλαδή αύξηση του αριθμού των προϊόντων και των εταιρειών που εξάγουν, προώθηση των εξαγωγών, δηλαδή τα παραγόμενα προϊόντα να βρουν αγοραστές στο εξωτερικό και δραστική απλοποίηση των διαδικασιών για την πραγματοποίηση εξαγωγών και εισαγωγών» είπε.


Τέλος, αναφερόμενος στο πληροφοριακό σύστημα «Single Window» ο κ. Μηταράκης είπε ότι είναι, εκτός από τεχνολογικό έργο, ένα έργο αλλαγής στο δημόσιο τομέα που θα μας κάνει περισσότερο φιλικούς στην επιχειρηματικότητα, αξιόπιστους και εξωστρεφείς ως χώρα.