Την Τρίτη 24 Ιουλίου αναμένεται να καταφθάσει η τρόικα στην Αθήνα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Χθες κατά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προέκυψε συμφωνία στις βασικές κατευθύνσεις των μέτρων 11,6 δισ. ευρώ για το 2013-2014 προκειμένου να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στην τρόικα.


Εξάλλου όπως έχει ήδη δηλώσει κυβερνητικός παράγοντας υπό την αίρεση της έγκρισης της τρόικας, τελούν τόσο τα ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια, όσο και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% (με βασικό επιχείρημα στο συγκεκριμένο ζήτημα τη μεγάλη ύφεση και την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας). Παράλληλα, θα δοθεί μάχη προκειμένου να μην απαιτηθούν από την τρόικα πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη των αποκλίσεων στον εφετινό προϋπολογισμό, πέραν της εφαρμογής των μέτρων 3 δισ. ευρώ (ειδικό τέλος στα ακίνητα, αύξηση ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, κ.λπ.), τα οποία ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάρτιο.


Παράλληλα «ισχυρό όπλο» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα είναι η ταχύτατη προώθηση των προγραμμάτων των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων. Για τον λόγο αυτόν, θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών -πιθανόν και πριν από την άφιξη της τρόικας- ενώ ο πρωθυπουργός θα αναλάβει προσωπικά να δώσει την αναγκαία επιτάχυνση στην υλοποίηση των δύο αυτών προγραμμάτων.