Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση και των τεσσάρων θεσμικών εταίρων με κύριο θέμα την επανέναρξη του διαλόγου για θέματα αγοράς εργασίας καθώς και τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος της ατζέντας των συζητήσεων. Ο υπουργός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρουν να καταλήξουν σε κοινή συμφωνία. 

 

Ο κ. Βούρτης τόνισε ότι οι κοινωνικοί εταίροι κατανοούν την «κρισιμότητα των στιγμών και το ασφυκτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται η ελληνική κοινωνία» και τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα συμφιλιωτικό περιβάλλον στον κοινωνικό διάλογο που να οδηγήσει σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.

 

Ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι κάθε φορά που οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν, όπως έδειξαν και οι κλαδικές συμβάσεις που υπογράφηκαν πρόσφατα, των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των νοσηλευτών, ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης. Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι εκείνο το οποίο προέχει είναι να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) υποστήριξε για ακόμη μια φορά την αποκατάσταση της ΕΓΣΣΕ με την αύξηση του βασικού μισθού στα 701,01 ευρώ μικτά και την επαναφορά της στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων, διατηρώντας και ενισχύοντας τον κοινωνικό διάλογο.


Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης υπέβαλλε ολοκληρωμένη Έρευνα Πεδίου για τα εργασιακά και την απασχόληση στις Μικρομεσαίες Εμπορικές Επιχειρήσεις καθώς και κοστολογημένη μελέτη με πίνακες που αποδεικνύουν ότι η επαναφορά του βασικού στα 701 ευρώ και τα επίπεδα της ΕΓΣΣΕ του 2009, θα αποδώσει επιπλέον έσοδα στο δημόσιο 2,4 δις και άλλα 4,7 δις στην ελληνική αγορά την επόμενη διετία.


Οι προτάσεις όλων επικεντρώθηκαν στον σχεδιασμό νέας στρατηγικής της απασχόλησης, στη διατήρηση των κοινωνικών παροχών και στη δημιουργία ενός απλοποιημένου εργατικού κώδικα.
Επιπροσθέτως, η ΕΣΕΕ δεδομένου ότι οι επάλληλες ρυθμίσεις για τις οφειλές προς τον ΟΑΕΕ έχουν αποδειχθεί έως τώρα αναποτελεσματικές, κατέθεσε γραπτώς συγκεκριμένη πρόταση που αφορά σε μια πάγια ρύθμιση για την καταβολή ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών από τους υπερχρεωμένους μικρομεσαίους εμπόρους προς τον ΟΑΕΕ.


Όσον αφορά στην προσέγγιση των μικρομεσαίων εργοδοτών για το μισθολογικό κόστος, τόσο της ΕΓΣΣΕ όσο και της κλαδικής σύμβασης του εμπορίου, η επαναφορά των κατώτερων αμοιβών σε προ κρίσης επίπεδα και το πάγωμα των μισθών για μια τριετία, αποτελεί ξεκάθαρη θέση της ΕΣΕΕ. Η αύξηση κατά 45% των ελαστικών συμβάσεων δεν λύνει, αλλά επιδεινώνει συνεχώς το πρόβλημα.


Μειώσεις μισθών στις ευγενείς συμβάσεις ζήτησε ο ΣΕΒ

Την αναπροσαρμογή όσων μισθών βρίσκονται πάνω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, πρότεινε μεταξύ άλλων ο ΣΕΒ, κατά τη διάρκεια της συνάντηση των κοινωνικών εταίρων στο υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, το κόστος εργασίας θα πρέπει να μειωθεί, καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία.


«Στη βάση αυτή, απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που σηματοδοτούν την ερημοποίηση της ιδιωτικής οικονομίας στο βωμό του ουσιαστικά άθικτου πελατειακού κράτους. Στους ανέργους αυτούς περιλαμβάνονται δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, που η κρίση τους ανάγκασε να βάλουν λουκέτο», λέει η ανακοίνωση του Συνδέσμου.


Η αντιμετώπιση του προβλήματος, προσθέτει, μπορεί να προέλθει μόνο από την ανάκαμψη της ιδιωτικής οικονομίας και στο πλαίσιο αυτό προέχει, κατά τον Σύνδεσμο, να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε:
-Την άρση των εμποδίων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που υπέρμετρα επιβαρύνουν μεταξύ άλλων και το μισθολογικό κόστος και συρρικνώνουν την επιχειρηματική δράση.
-Την προσαρμογή του μέσου κόστους εργασίας, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν από την οξυνόμενη κρίση και με έμφαση στις «ευγενείς» συμβάσεις που προβλέπουν αμοιβές έως και 100% πάνω από την ΕΓΣΣΕ.

 

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τη μελέτη της ΕΣΕΕ