Απέσυρε η Κυπριακή Δημοκρατία το αρχικό της αίτημα για πλήρη υπαγωγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, φέρεται να ανακοίνωσε νωρίτερα στο Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο ίδιος είχε, χθες το βράδυ, ενημερώσει την Επιτροπή Προϋπολογισμού ότι η Λευκωσία επιδιώκει συνολική βοήθεια και όχι μόνο στήριξη για τις τράπεζές της.

 

Εν τούτοις, από την πλευρά της Κύπρου διαμηνύεται ότι δεν υπάρχει ζήτημα αποδέσμευσης της νήσου από το μηχανισμό στήριξης, όπως τουλάχιστον σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Βάσος Σιαρλή.

 

«Δεν υφίσταται τέτοια δήλωση», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κύπριος υπουργός.

 

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γερμανία, νωρίτερα και ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε να μη δίνεται σημασία στην αρχική δήλωσή του, την οποία απέδωσε σε εσφαλμένη πληροφόρηση.

 

Στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, διατυπώθηκαν εικασίες ότι δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γίνει σύσταση εξόδου στην Κύπρο, ή ακόμη και στην Ελλάδα, αν η κρίση χρέους τους κριθεί υπερβολικά επικίνδυνη για τα υπόλοιπα κράτη. Στον κυβερνητικό συνασπισμό πάντως, σημειώνεται, δεν αναμένουν να σκεφτεί αυτή τη στιγμή την έξοδό της από την Ευρωζώνη.