Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings επιβεβαίωσε σήμερα το τριπλό Α της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Σουηδίας, τονίζοντας τις «σταθερές προοπτικές της» χάρη στην «φρόνηση» που έχει επιδείξει η κυβέρνησή της στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της χώρας.

«Παρά τους αντίθετους ανέμους που πνέουν από την κατεύθυνση της ευρωζώνης, το προηγούμενο της Σουηδίας στην υγιή διαχείριση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής της, καθώς και το υψηλό επίπεδο εθνικής αποταμίευσης, επιτρέπουν στη χώρα να βρίσκεται σε μία πολύ προνομιακή θέση για να ανταποκριθεί στους αυξανόμενους μακροοικονομικούς κινδύνους», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Fitch.

Ο οίκος αξιολόγησης χαιρετίζει εξάλλου «την αποτελεσματική εφαρμογή των ανωτάτων ορίων στις δαπάνες και την φρόνηση στους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης», που επέτρεψαν τη μείωση της αντιστοιχίας του δημοσίου χρέους στο 38% του ΑΕΠ το 2011.

Ο Fitch βλέπει την Σουηδία ικανή να επιτύχει τον στόχο της για μείωση του ελλείμματος στο 0,3% του ΑΕΠ για φέτος και «μεσοπρόθεσμα να φθάσει σε πλεόνασμα», χάρις στην ανάπτυξη, που φέτος θα φθάσει το 1,2% και το 2% το 2013.

Μεταξύ των δυνητικών κινδύνων, ο Fitch αναφέρει τη «σημαντική επιδείνωση της κρίσης στην ευρωζώνη», η οποία «θα μπορούσε να επιμολύνει την σουηδική οικονομία», ή «μία συσσώρευση των μακροοικονομικών ανισορροπιών στη Σουηδία, το πιθανότερο εξαιτίας μίας φούσκας στις τιμές των πιστωτικών δανείων», σε μία χώρα όπου ο δανεισμός των νοικοκυριών είναι αυξημένος.