Σε υποβάθμιση κατά μία μονάδα στο «Α-» της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των τριών μεγαλυτέρων τραπεζών της Ιαπωνίας, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch εξαιτίας των ισχνών εγγυήσεων που παρέχει το κράτος, του οποίου επίσης το αξιόχρεο είχε υποβαθμίσει ελαφρώς πρόσφατα.

Οι Mitsubishi UFJ, Mizuho και Sumitomo Mitsui αξιολογούνται πλέον με την έβδομη καλύτερη βαθμίδα στην 22βαθμη κλίμακα του οίκου. Ο Fitch συνόδευσε τη νέα αξιολόγηση με τον χαρακτηρισμό της «σταθερής προοπτικής», που επεξηγεί ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται νέα υποβάθμισή τους στο άμεσο μέλλον.


Η υποβάθμιση των τραπεζών αυτών «αντανακλά την μειωμένη ικανότητα της κυβέρνησης να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα, όπως τονίσθηκε στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιαπωνίας τον Μάιο», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης.


Υπενθυμίζεται ότι προ δύο μηνών, ο Fitch είχε υποβαθμίσει κατά δύο βαθμίδες, στο Α+, την Ιαπωνία, υποβαθμίζοντας την προοπτική της σε «αρνητική», αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της βαθμίδος της, καθώς όπως επεσήμανε το ιαπωνικό χρέος καλπάζει ανοδικά, έχοντας φθάσει το 61% του ΑΕΠ.