Λάβρος εμφανίζεται σε επιστολή του προς το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ένας κορυφαίος οικονομολόγος του Ταμείου, ο Πίτερ Ντόιλ. Στην επιστολή ασκείται δριμεία κριτική προς τη «διαβρωμένη» ηγεσία του θεσμού, ενώ ο Ντόιλ δηλώνει ότι «ντρέπεται» για την περίοδο που εργάστηκε εκεί.

Με την επιστολή, που γράφτηκε στις 18 Ιουνίου και ήρθε σε γνώση του CNN, ο Ντόιλ εκδηλώνει την επιθυμία του να αναλύσει τα αίτια της παραίτησής του μετά από 20 χρόνια εργασίας στο Ταμείο.

 

Ο οικονομολόγος, πρώην σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Τμήμα του ΔΝΤ (με υπευθυνότητα, μεταξύ άλλων, για τα προγράμματα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας) μιλά για «ανικανότητα», «αποτυχίες» και «καταστροφικούς» διορισμούς, κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, στην ηγεσία του Ταμείου.

 

Παράλληλα, ο ίδιος επισημαίνει ότι η αργοπορημένη προειδοποίηση του ΔΝΤ σχετικά με την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση συνιστά μια «πρώτης τάξεως» αποτυχία.

 

Σε ό,τι αφορά τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, ο Ντόιλ σημειώνει ότι «ακόμα και η τωρινή επικεφαλής είναι διαβρωμένη, καθώς ούτε το φύλο της, ούτε η ακεραιότητά της, ούτε ο ενθουσιασμός της μπορούν να αντισταθμίσουν τη θεμελιώδη έλλειψη νομιμότητας της διαδικασίας επιλογής», κάνοντας με αυτόν τον τρόπο αναφορά στη συμφωνία Ευρωπαίων και Αμερικανικών να είναι Ευρωπαίος ο επικεφαλής του ΔΝΤ και Αμερικανός ο επικεφαλής τηςΠαγκόσμιας Τράπεζας.