Η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμέυσεις, αφού έχει αποτύχει η προσπάθεια ανεύρεσης των 11,5 δισ. ευρώ που προβλέπει η δανειακή σύμβαση, γι' αυτό θα καταφύγει σε οριζόντιες περικοπές, γράφει σε δημοσίευμα του ο Economist.


Με τίτλο «Η τρόικα έρχεται», ο Economist αναφέρει πως οι περικοπές αυτές θα αγγίξουν ακόμα και την Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς εξετάζεται να μεταφερθεί σε αυτή η υποχρέωση καταβολής του μισού μισθολογικού κόστους των ιερέων παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση κάλυψής του από το κράτος. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά, παρά τις προσπάθειες, έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εντοπίσει μόλις 7,5 δισ. ευρώ περικοπών από τα 11,5 δισ. που ζητά η τρόικα για τα έτη 2013-2014 στο πλαίσιο της δεύτερης δανειακής σύμβασης, εντείνοντας τις ανησυχίες την τελευταία εβδομάδα. 

«Κάποιοι υπουργοί φαίνεται να μην συνειδητοποιούν πως οι προϋπολογισμοί τους δεν πρέπει απλά να ψαλιδιστούν αλλά να περικοπούν δραστικά», φέρεται να δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Το δημοσίευμα καταλήγει πως η στιγμή της αλήθειας για τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα έρχεται την 26η Ιουλίου οπότε και θα πρέπει να παρουσιάσει στην τρόικα το πακέτο των περικοπών. Αν αυτό δεν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τότε, σημειώνει το δημοσίευμα, η τρόικα θα καταθέσει τις δικές τις προτάσεις και η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να συμφωνήσει.