Είναι γεγονός ότι η φορολόγηση των εισοδημάτων φυσικών προσώπων είναι μια τεράστια πηγή εσόδων για τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Όταν πρόκειται δε για χώρες όπως η δική μας, που μαστίζεται από τη φοροδιαφυγή, τότε οι διαβουλεύσεις για τα ζητήματα φορολόγησης αποτελούν «καυτά» θέματα. 


Την ώρα όμως που οι κυβερνήσεις διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε πολιτικές συζητήσεις σχετικά με τη φορολογία, υπάρχουν χώρες ανά τον κόσμο, οι λεγόμενοι φορολογικοί παράδεισοι, όπου έχουν βρει τρόπους αύξησης των εσόδων τους, χωρίς να φορολογούν τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Ποιες όμως είναι αυτές; 


Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στον κόσμο, 48.200 δολάρια, και δεν έχουν φόρο προσωπικού εισοδήματος ή κερδών κεφαλαίου. Αντί να αποφέρει έσοδα από το φόρο εισοδήματος, η χώρα, η οποία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαρτάται από φόρους από τις εταιρείες πετρελαίου που πληρώνουν έως και 55 % σε εταιρικούς φόρους. 

Οι ξένες τράπεζες πληρώνουν περίπου 20%. Τα έσοδα από το πετρέλαιο, για παράδειγμα, αντιπροσώπευαν το 80% των ενοποιημένων εσόδων της κυβέρνησης το 2010, ενώ τα έσοδα από διάφορους φόρους, τέλη και δασμούς αποτελούν λιγότερο από το 12%, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές. 

Ενώ οι εκπατρισμένοι υπάλληλοι δεν πληρώνουν για την κοινωνική ασφάλιση στην αραβική χώρα, οι πολίτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πρέπει να δίνουν μηνιαίες εισφορές της τάξης του 5% του συνόλου των εσόδων τους, για την κοινωνική ασφάλιση. Οι εργοδότες πρέπει επίσης να δίνουν μηνιαίες εισφορές του 12,5% του βασικού μισθού του εργαζομένου για την κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις. 

Κατάρ

Το πλούσιο σε αέριο Κατάρ, έγινε πλουσιότερη χώρα στον κόσμο φέτος με κατά κεφαλή ΑΕΠ πάνω από 88.000 δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Στηριζόμενη στα αποθέματα φυσικού αερίου της - που είναι τα τρίτα μεγαλύτερα στον κόσμο - για τα έσοδα, το Κατάρ έχει επενδύσει σημαντικά σε υποδομές για την υγροποίηση και την εξαγωγή του εμπορεύματος. Η χώρα δεν επιβάλλει φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων, μερισμάτων, δικαιωμάτων, κερδών, κερδών κεφαλαίου και ιδιοκτησίας.

Οι υπήκοοι του Κατάρ, ωστόσο, καταβάλουν το 5% του εισοδήματός τους για παροχές κοινωνικής ασφάλισης, ενώ οι εργοδότες συμβάλουν κατά 10%. Ομάν Όπως συμβαίνει και στις γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής, το Ομάν αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του από το αργό πετρέλαιο, τα οποία αυξήθηκαν κατά 35% τον Απρίλιο σε 8,49 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρά το γεγονός ότι, δεν υπάρχει ατομικό εισόδημα ή φόρος κερδών κεφαλαίου στο Ομάν, οι πολίτες πρέπει να συνεισφέρουν 6,5% του μηνιαίου μισθού τους για τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης. 

Επίσης χρεώνεται τέλος χαρτοσήμου της τάξης του 3% για την αγορά του ακινήτου. Κουβέιτ Ως έκτος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, τα έσοδα του Κουβέιτ από το πετρέλαιο της τάξης των 63,5 δισ. δολαρίων μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου του περασμένου έτους, αντιπροσώπευαν το 95% των συνολικών εσόδων της κυβέρνησης κατά την συγκεκριμένη περίοδο. 

Ενώ δεν υπάρχει φόρος εισοδήματος στη χώρα, οι υπήκοοι συμβάλλουν με το 7,5% του μισθού τους για τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης, ενώ η αντίστοιχη συνεισφορά των εργοδοτών είναι στο 11%. Παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου (κατά κεφαλήν), απεργίες και διαμαρτυρίες από τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα που ήταν δυσαρεστημένοι από τις αμοιβές τους, οδήγησαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε 25% αύξηση των μισθών. 

Μπαχρέιν 

Χωρίς φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το Μπαχρέιν στηρίζεται στην παραγωγή των κοιτασμάτων πετρελαίου Abu Safa, το οποίο μοιράζεται με τη Σαουδική Αραβία, για περίπου 70 % των εσόδων του προϋπολογισμού. Για τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης, οι πολίτες συνεισφέρουν με 7% από το συνολικό τους εισόδημα, ενώ ομογενείς πληρώνουν 1%.

Οι εργοδότες πρέπει να συμβάλουν, επίσης, με 12% για την κοινωνική ασφάλιση, και να πληρώνουν το 3% για τους εκπατρισμένους υπαλλήλους. Άλλοι έμμεσοι φόροι περιλαμβάνουν ένα τέλος χαρτοσήμου ύψους μέχρι 3% της αξίας των ακινήτων στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Οι απόδημοι πρέπει επίσης να καταβάλλουν έναν δημοτικό φόρο 10% για την ενοικίαση ενός σπιτιού στο κράτος του Περσικού Κόλπου. 

Νησιά Κέιμαν 

Γνωστά ως ένα υπεράκτιο χρηματοπιστωτικό κέντρο, τα Cayman Islands είναι ένα μεγάλο δώρο για τους πλούσιους, αφού έχει μηδενικούς φόρους ατομικού εισοδήματος και κερδών κεφαλαίου, και επειδή δεν έχει υποχρεωτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Οι εργοδότες, ωστόσο, οφείλουν να παρέχουν ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για όλους τους εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων των ομογενών οι οποίοι έχουν εργαστεί για εννέα μήνες συνεχόμενα, στα νησιά. Ενώ δεν υπάρχει φόρος προστιθέμενης αξίας ή κυβερνητικό φόρο επί των πωλήσεων, η χώρα έχει κάποιους έμμεσους φόρους, όπως τους δασμούς εισαγωγών, οι οποίοι μπορεί να κυμαίνονται έως και 25%. 

Βερμούδες

Μία από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου, οι Βερμούδες, έχουν επίσης από τα υψηλότερα κόστη ζωής στον κόσμο. 

Ενώ δεν υπάρχει φόρος εισοδήματος, μπορεί να ζητηθεί στους εργαζόμενους από τους εργοδότες τους, να συνεισφέρουν μέχρι 5,75% από τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών του 16% που ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει στην κυβέρνηση στα πρώτα 750.000 δολάρια του εισοδήματος ενός εργαζομένου. Οι εργαζόμενοι πρέπει επίσης να καταβάλουν 30,40 δολάρια ανά εβδομάδα για κοινωνικής ασφάλισης, και ανάλογο ποσό καταβάλει και ο εργοδότης. 

Λοιποί φόροι περιλαμβάνουν φόρο ακίνητης περιουσίας μέχρι και 19%, ανάλογα με την ετήσια αξία μίσθωσης της γης, καθορισμένης από την κυβέρνηση. Ένα χαρτόσημο ισχύει επίσης και για την κληρονομιά/ακίνητα από 5% μέχρι 20%, ανάλογα με την αξία της ιδιοκτησίας. 

Μπαχάμες 

Μεταξύ των πλουσιότερων χωρών της Καραϊβικής, οι Μπαχάμες διαθέτουν μια οικονομία που είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από τον τουρισμό και τις παράκτιες τραπεζικές εργασίες. Περίπου το 70% των κρατικών εσόδων προέρχεται από τους δασμούς επί των εισαγόμενων εμπορευμάτων.

Ακόμα κι αν δεν υπάρχει φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεισφέρουν 3,9% του μισθού τους, με ανώτατο όριο των 26.000 δολαρίων ετησίως, για μια μορφή της κοινωνικής ασφάλισης που ονομάζεται Εθνική Ασφάλιση. Οι εργοδότες πρέπει επίσης να συνεισφέρουν 5,9% του μισθού του εργαζομένου για την Εθνική Ασφάλιση, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι χρεώνονται με 8,8%. Η χώρα έχει επίσης φόρο ακίνητης περιουσίας έως 1%.. 

Επιμέλεια: Αγγελική Κιλιντζόγλου 

Με πληροφορίες από το CNBC/ Τα στοιχεία βασίζονται σε έρευνα της KPMG για το 2011 σε 96 χώρες