Ποσό ύψους περίπου 1,4 δισ. θα διοχετεύσει στην αγορά από το Σεπτέμβριο -και μέχρι το τέλος του 2015- η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ΕΤΕπ προς στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αλλά και για χρηματοδότηση έργων υποδομής.Σχετική συμφωνία επετεύχθη κατά τη σημερινή συνάντηση του προέδρου της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόιερ με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης κ.κ. Στουρνάρα και Χατζηδάκη αντίστοιχα.

Παράλληλα, υπήρξε και πολιτική συμφωνία για συμμετοχή της ΕΤΕπ σε μελλοντικές συμφωνίες για επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις.

«Η διαπραγμάτευση πήγε καλά, συμφωνήσαμε σε όλα. Νομίζω οι συμφωνίες θα υπογραφούν μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε: «Προσβλέπουμε την επανενεργοποίηση της ΕΤΕπ στον ιδιωτικό τομέα το συντομότερο».

Για ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα έκανε λόγο από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης, τονίζοντας πως «είναι σημαντικό ότι η συνεργασία θα επεκταθεί στη διευκόλυνση της πραγματοποίησης ξένων επενδύσεων αλλά και στην διευκόλυνσης των ιδιωτικοποιήσεων».

Όπως δήλωσαν οι δύο υπουργοί αλλά και ο κ. Χόιερ, ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που υπήρχαν στο τεχνικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης. από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Πλ. Σακελλάρης υπογράμμισε πως «ρήτρα δραχμής δεν υπήρξε ποτέ». Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε πως «ξεκαθαρίστηκε σήμερα σε ό,τι αφορά στη ρήτρα ότι οι πληρωμές θα γίνουν σε ευρώ, σημειώνεται ότι δεν υπήρχε θέμα αναφοράς σε δραχμή αλλά δεν ήταν και ξεκάθαρο αυτό το σημείο».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σχολίασε με τη σειρά του ότι «ήταν μια καλή ευκαιρία να δείξουμε τη διάθεσή μας για στενότερη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για την αναθέρμανση της οικονομίας». «Επιλύσαμε ένα σημαντικό θέμα με σκοπό να προχωρήσει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο η επενδυτική προσπάθεια σε στρατηγικούς τομείς όπως η ενέργεια" και σημείωσε χαρακτηριστικά "κάναμε ένα μεγάλο άλμα"», πρόσθεσε.

Πηγή: naftemporiki.gr