Αντίστροφα μετρά από σήμερα ο χρόνος για το ποσό που θα χρειαστεί η Κύπρος από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, από το οποίο θα εξαρτηθούν οι όροι που θα επιβληθούν στην Κύπρο μέσω του μνημονίου.

Όπως μεταδίδει η Stockwatch το κλιμάκιο της τρόικας το οποίο βρίσκεται από σήμερα στην Κύπρο έχει ψηλά στην ατζέντα του το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με όλα τα σενάρια να βρίσκονται στο τραπέζι της διαβούλευσης που ξεκινά σήμερα με την Κεντρική Τράπεζα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην προηγούμενη επίσκεψη της τρόικα στην Κύπρο, η οποία ήταν διερευνητικού χαρακτήρα, άφησε να διαρρεύσει ότι το κόστος ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος ανέρχεται στα €10 δισ. Οι οίκοι αξιολόγησης Standard and Poor’s και Fitch τοποθετούν τις κεφαλαιακές ανάγκες μεταξύ €4,5 και €6 δισ.

Ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή σε δηλώσεις στη StockWatch επανέλαβε ότι «η Κύπρος θα υπαχθεί στο μηχανισμό με πλήρες μνημονιακό πρόγραμμα για να καλύψει εκτός από τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και τις δημοσιονομικές τής ανάγκες οι οποίες ανέρχονται στα €4 δισ. περίπου για τα επόμενα χρόνια».

Η άφιξη της τρόικα έχει αναζωπυρώσει τα σενάρια για διακρατικό δάνειο από τη Ρωσία και για κινεζική συμμετοχή στη Λαϊκή Τράπεζα.

Αναφορικά με το αίτημα της Κύπρου για διακρατικό δάνειο από τη Ρωσία, ο κ. Σιαρλή επανέλαβε επίσης ότι ακόμη η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της Μόσχας.

«Σε περίπτωση που η Μόσχα απαντήσει θετικά τότε θα συζητήσουμε το θέμα με την τρόικα», διευκρίνισε .

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν πριν λίγες μέρες πάντως ότι η απόφαση τους θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαβουλεύσεων της Κύπρου με τους ευρωπαίους πιστωτές.


Στόχος να ακούσουν


Η νέα φάση των επαφών με τους πιστωτές θα έχει τη μορφή διαβούλευσης. Στόχος των τεχνοκρατών και της κυβέρνησης είναι να ακούσουν τους αξιωματούχους της τρόικα και να συγκεντρώσουν όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο που υπολογίζουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου.

Στο δημοσιονομικό σκέλος θα μπουν στη ζυγαριά της τρόικα οι επτά συστάσεις της Κομισιόν προς την Κύπρο και η πρόοδος που έχει γίνει για το καθένα ξεχωριστά με στόχο, όπως είπε, να επιτευχθούν συγκλίσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικα.

«Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της μεταρρύθμισης της ΑΤΑ, η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, το εθνικό σύστημα υγείας (ΓΕΣΥ), τα διαρθρωτικά προβλήματα όπως είναι το συνταξιοδοτικό, η δέσμευση για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και η δέσμευση για συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,5% το 2012 είναι μέτρα για τα οποία θα αναζητηθούν συγκλίσεις», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

Στο χρηματοπιστωτικό σκέλος η προσοχή θα στραφεί στη μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί για υπολογισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο σύνδεσμος τραπεζών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μεθοδολογικές προσεγγίσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου, ανεβάζοντας το «λογαριασμό» της στήριξης.Σύντομα στη βουλή τα μέτρα


Όσον αφορά τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 2,5%, συνέχισε ο υπουργός, «το πακέτο των νέων μέτρων που συμφωνήθηκαν στο Προεδρικό στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών βρίσκεται στο τελικό στάδιο της νομοτεχνικής επεξεργασίας ώστε να κατατεθεί στη βουλή για έγκριση, γεγονός που θα επισημανθεί προς τους δανειστές της Κύπρου».

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι η βουλή θα τηρήσει την υπόσχεση της και θα συνέλθει εκτάκτως για να εγκρίνει τα νέα μέτρα.

Τα μέτρα είναι έτοιμα αναμέναμε την νομοτεχνική επεξεργασία ολοκλήρωση του θα κατατεθούν στη βουλή η οποία δεσμεύτηκε όταν θα είναι έτοιμα τα μέτρα να τα ψηφίσει.


Πρόγραμμα της τρόικα


Ο κ. Σιαρλή εξήγησε επίσης ότι η τρόικα εκτός από την Κεντρική Τράπεζα, τους τραπεζίτες, τον υπουργό Οικονομικών και τεχνοκράτες του υπουργείου θα διαβουλευθεί και με οικονομικούς παράγοντες, τους κοινωνικούς εταίρους και τις εποπτικές αρχές και την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της παραμονής τους στην Κύπρο, θα διαβουλευθούν με την πολιτική διαπραγματευτική ομάδα.

Η διαπραγματευτική ομάδα αποτελείται από τον υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή, τον υπουργό Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη, την υπουργό Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου.

Ο ίδιος όπως διευκρίνισε «θα έχει επαφές με το κλιμάκιο της τρόικα την Τρίτη και την Παρασκευή ενώ αύριο κάποια στελέχη της τρόικα θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους με τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών».