Ανακούφιση σε χιλιάδες δανειολήπτες ευελπιστεί να δώσει η κυβέρνηση με μια πρόταση-«ανάσα» για τη ρύθμιση προβληματικών δανείων και ιδιαίτερα των στεγαστικών.

Σε συνεργασία με μια ομάδα τραπεζών, η οποία ήδη έχει υποβάλλει στο Υπουργείο Ανάπτυξης σχετικές προτάσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να επανεκκινήσει την εξυπηρέτηση των «κόκκινων» δανείων.


Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» η πρόταση αφορά στη δυνατότητα πληρωμής μόνο του 30% της μηνιαίας δόσης, αν έχει δηλαδή μια δόση στεγαστικού της τάξης των 600 ευρώ να πληρώνει μόνο τα 200 ευρώ το μήνα και το υπόλοιπο να ανακεφαλαιοποιείται χωρίς να επιβαρύνεται με τόκους, άτοκα.


Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους, καθώς έχουν υποστεί μεγάλη μείωση μισθού.


Η παραπάνω πρόταση έρχεται σε αντίθεση με αυτό που είχε προτείνει προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία, η οποία προέβλεπε τη μείωση των καταβολών στο 30% του εισοδήματος και όχι της δόσης, ωστόσο τα «κόκκινα» δάνεια έκαναν το οικονομικό επιτελείο να αναζητήσει επείγουσα λύση ώστε με κάποιο τρόπο να αρχίσουν και πάλι αυτά να εξυπηρετούνται.


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των τραπεζών κάθε μήνα η κατάσταση επιδεινώνεται και περισσότερο λόγω της ύφεσης, οδηγώντας χιλιάδες δανειολήπτες στις τράπεζες για ρύθμιση των οφειλών τους. Περίπου 50 δισεκατομμύρια είναι η αξία των δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο» και από αυτά το 40% είναι καταναλωτικά, το 20% των επιχειρηματικά και το 20% των στεγαστικά.


Ωστόσο από την πλευρά τους παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως η λύση δεν βρίσκεται ούτε στη μείωση των καταβολών στο 30% του εισοδήματος, αλλά ούτε και στη μείωση της δόσης, αφού τα μισά δάνεια που ρυθμίζονται (περίπου 800.000) μέσα σε λίγους μήνες ξαναγίνονται προβληματικά , καθώς οι πολίτες αδυνατούν να τα αποπληρώσουν!