Την σουηδική κορώνα γλυκοκοιτάζουν οι επενδυτές τον τελευταίο καιρό, αφού πλέον σύμφωνα με αναλυτές της HSBC πρόκειται για νόμισμα κατά πολύ ισχυρότερο από το ευρώ.

Αυτή η ισχυροποίηση όμως δεν είναι ευκαιριακή, όπως γράφει το CNBC, καθώς οι Σουηδοί εξακολουθούν να έχουν μηδενικό έλλειμμα και μια δημοσιονομική πολιτική που κρατά το οικονομικό σύστημα της χώρας υγιές.

Με άλλα λόγια, μπορεί οι υπόλοιπες χώρες να σφάζονται, η Σουηδία όμως δεν έχει ακόμα καν γραντζουνιστεί.

Οι αναλυτές της HSBC αναφέρουν σε σημείωμα τους προς τους πελάτες τους ότι η Σουηδική κορώνα φαίνεται ότι βρίσκεται στα μέσα μιας ανοδικής πορείας από τις αγορές και μάλιστα η ισχυροποίηση αυτή αναμένεται να συνεχίσει και να διευρυνθεί όσο το ευρώ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Όμως οι Σουηδοί εκτός από την ευκαιρία της κρίσης στο ευρώ, έχουν μια υπεραξία καθώς οι εξαγωγές καλά κρατούν, ενώ ο προϋπολογισμός διατηρείται σε επίπεδα ευημερίας.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες,  γράφουν οι αναλυτές, οι οποίες διαμάχονται λεκτικά προκειμένου να κρατήσουν το συνάλλαγμα τους σε υψηλά επίπεδα, οι Σουηγοί δεν φαίνεται ότι νοιάζονται ιδιαίτερα για την αξία της κορώνας τους.