Μεταξύ ελπίδας, αγωνίας και σκεπτικισμού βρίσκεται η γερμανική κυβέρνηση σχετικά την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος, δεν προτίθεται ωστόσο να λάβει οποιαδήποτε απόφαση πριν από την ολοκλήρωση της Έκθεσης από την τρόικα, η οποία αναμένεται, σύμφωνα με το Βερολίνο, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πάντως δηλώνει ότι δεν έχει κάποια ένδειξη ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θέλει να συμμετάσχει σε περαιτέρω βοήθειες για την Ελλάδα.

«Βρισκόμαστε μεταξύ σκεπτικισμού, αγωνίας και ελπίδας», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ, σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες της Ελλάδας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικώς με την χθεσινή δήλωση του αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις για το ίδιο θέμα. Ο εκπρόσωπος του ίδιου του κ. Ρέσλερ πάντως ότι δεν υπάρχει επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της Καγκελαρίου σχετικώς με το ενδεχόμενο ενός τρίτου οικονομικού πακέτου για την Ελλάδα, ο κ. Στράιτερ δήλωσε: «Επ' αυτού δεν λέω τίποτα», ενώ από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίστηκε ότι δεν υπάρχουν μηνύματα περί απροθυμίας του ΔΝΤ να συνεχίσει να συμμετάσχει σε προγράμματα για την Ελλάδα και τονίστηκε ότι η κυβέρνηση περιμένει την έκθεση της τρόικας. Ο κ. Στράιτερ διευκρίνισε μάλιστα ότι σε αυτό το θέμα συμφωνούν όλα τα μέλη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.