Όπως είχαμε γράψει και τις προηγούμενες ημέρες, η Σλοβενία αναμένεται να είναι το έβδομο θύμα της κρίσης, αφού ο τραπεζικός της τομέας βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, ενώ και στη δημοσιονομική πολιτική τα πράγματα δεν είναι καθόλου αισιόδοξα.

Η μικρή Σλοβενία, που μπήκε στο ευρώ το 2007, είδε σήμερα τα spread της να εκτινάσσονται στις 571 μονάδες βάσης, ενώ τα εννιαετή ομόλογα ξεπέρασαν το 6,5%, ενώ στις 9 Ιουλίου έφτασαν το 7,37%, ποσοστό που οδήγησε τόσο τη χώρα μας όσο την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να προσφύγουν στο μηχανισμό στήριξης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ήδη καταπονημένη οικονομία της Σλοβενίας μάλλον δεν θα γλιτώσει από το τσουνάμι που έρχεται εκ της Ιβηρικής χερσονήσου, καθώς η Ισπανία αναμένεται να γίνει η αιτία που θα την οδηγήσει σε πλήρες πακέτο διάσωσης, λόγω της μετάδοσης της κρίσης.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας Nova Ljubljanska έχει περίπου 1,5 δισ. έλλειμμα από δάνεια τα οποία πιθανώς να μην αποπληρωθούν ποτέ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Janez Sustersic, ενώ συνολικά οι τράπεζες καταγράφουν περί τα 6 δισ. ευρώ.