«Είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός στις αγορές αλλά αυτό οφείλεται σε προβλήματα που δεν σχετίζονται με προβλήματα της Ιταλίας ειδικά, αλλά με ειδήσεις, δηλώσεις ή διαρροές για την εφαρμογή των αποφάσεων της τελευταίας συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, από την Μόσχα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Αναλυτές τονίζουν ότι πρόκειται για μια ευθεία αναφορά από μέρους του στον ελλιπή καθορισμό των λεπτομερειών σχετικά με λεγόμενη «ασπίδα κατά (της αύξησης) του σπρεντ».

«Δεν χρειάζεται μια νέα έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδος διότι στην προηγούμενη έγιναν σημαντικά βήματα προόδου», πρόσθεσε εξάλλου ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Ζούμε ιδιαίτερα δύσκολές στιγμές. . . η κρίση έχει γίνει αισθητή κυρίως στην Ευρώπη. Παρά ταύτα όμως, δεν έχει ακυρωθεί κανένα από τα σχέδια συνεργασίας της χώρας μας με την Ρωσία» πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, ο οποίος, νωρίτερα, είχε τονίσει ότι «πρέπει να δοθεί έμφαση στην πραγματική οικονομία».

Ο Μάριο Μόντι επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να παρατείνει την πρωθυπουργική του θητεία πέραν της άνοιξης του 2013 και ότι «στην συνέχεια πρόκειται να διατηρήσει το αξίωμα του ισόβιου γερουσιαστή».