Ο οίκος αξιολόγησης Moody's μείωσε σήμερα από “σταθερή” σε “αρνητική” την προοπτική του δημόσιου χρέους της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, ενώ διατήρησε σταθερή την Φιλανδία, λόγω της «αυξανόμενης αβεβαιότητας» για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.


Στην ανακοίνωσή της η Moody's κάνει λόγο για «την ολοένα και πιο ισχυρή πιθανότητα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ» και τις συνέπειες που θα είχε ένα τέτοιο γεγονός στις άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης, κυρίως στην Ισπανία και την Ιταλία.Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι τέσσερις χώρες επηρεάζονται από:


1)
Την αυξημένη αβεβαιότητα για την κρίση χρέους της ευρωζώνης με δεδομένο το σημερινό πολιτικό πλαίσιο και την αυξημένη πιθανότητα για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δεδομένης της ευρύτερης συνέπειας που θα έχει κάτι τέτοιο στα υπόλοιπα μέλη της ένωσης και ειδικά σε Ισπανία και Ιταλία.


2)
Ακόμα και αν ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποφευχθεί, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ότι περισσότερη βοήθεια σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, ειδικά στην Ισπανία και την Ιταλία, θα απαιτηθεί. Δεδομένης της κατάστασης το κόστος αυτής της βοήθειας θα πέσει κυρίως στις χώρες με την καλύτερη βαθμολόγηση των οίκων αξιολόγησης.Τα παραπάνω, επισημαίνει η Moody’s, σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας οδήγησαν στην αναθεώρηση των προοπτικών.


O οίκος σημειώνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι το βασικό σενάριο. Όμως η πιθανότητα να συμβεί έχει αυξηθεί σε σχέση με προηγούμενες αναλύσεις. Όπως εξηγεί, το Grexit θα θέσει πραγματικό κίνδυνο για το ευρώ. Παρότι αναμένεται, δυναμική πολιτική απάντηση από την ευρωζώνη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα πυροδοτήσει μια σειρά «σοκ» και πιέσεις ρευστότητας σε κράτη και χώρες τα οποία θα μπορέσουν να περιοριστούν μόνο με υψηλό κόστος, αναφέρει.


Αν αυτό δεν επιτευχθεί, το αποτέλεσμα θα είναι σταδιακή διάλυση της νομισματικής ένωσης, κάτι που για την Moody’s είναι αρνητικό για όλα τα μέλη.


Σύμφωνα με τον οίκο, η συνεχιζόμενη επιδείνωση του μακροοικονομικού και χρηματοδοτικού περιβάλλοντος της Ισπανίας και της Ιταλίας έχει αυξήσει το ρίσκο οι χώρες αυτές να χρειαστούν κάποιου είδους εξωτερικής βοήθειας. Όπως σημειώνει το μέγεθος της Ισπανικής αγοράς ομολόγων είναι διπλάσιο από το άθροισμα Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας.


Ωστόσο μακροπρόθεσμα, η Moody’s πιστεύει πως οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις εντός του ευρώ έχουν την προοπτική να ενισχύσουν την πιστωτική θέση των περισσοτέρων ή και όλων των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, όμως στην μεταβατική περίοδο (που θα μπορούσε να διαρκέσει για πολλά χρόνια), οι επιπλέον πιέσεις στους ισολογισμούς των ισχυρότερων κρατών θα αυξήσουν την πίεση και στην πιστωτική τους θέση.


Παράλληλα, όπως εκτιμά, οι χώρες που μπαίνουν σε αρνητικό outlook, είτε πρέπει να ενισχύσουν την συμμετοχή τους στο ESM ή να αναπτύξουν περισσότερες ad hoc μεθόδους παροχής ρευστότητας.


Ο οίκος γνωστοποιεί παράλληλα πως μέχρι το τέλος του γ’ τριμήνου, θα υπάρξει αποτίμηση των προαναφερθέντων εξελίξεων σε σχέση με την Αυστρία και τη Γαλλία, το outlook των οποίων υποβαθμίστηκε σε αρνητικό από σταθερό τον Φεβρουάριο.Η απάντηση του Σόιμπλε στον οίκο αξιολόγησηςΗ Γερμανία θα συνεχίσει να λειτουργεί ως άγκυρα σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ.
Αυτό δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moodys, για τη μείωση της προοπτικής του δημόσιου χρέους της Γερμανίας.


«Το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει υπόψη του την άποψη της Moody's», τονίζεται στην ανακοίνωση, αλλά διευκρινίζεται ότι η Ευρωζώνη έχει θέσει σε εφαρμογή «μια ολόκληρη σειρά μέτρων, τα οποία θα οδηγήσουν σε βιώσιμη σταθεροποίηση, ενώ η πολύ στέρεη κατάσταση της οικονομίας της ίδιας της Γερμανίας δεν έχει αλλάξει». Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά δε, ότι η χώρα είναι πιθανόν να επιτύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της ήδη φέτος και αναμένει ισοσκελισμένο γενικό προϋπολογισμό κυβέρνησης από το 2014. «Αυτό θα θέσει το επίπεδο του χρέους σε καθαρά καθοδική τάση», εξηγεί και προσθέτει την «αξιοσημείωτη βελτίωση» στην ανακεφαλαίωση του τραπεζικού τομέα, αλλά και την σταθερή προοπτική για τους δείκτες της ανάπτυξης.


Στην ίδια ανακοίνωση, γίνεται αναφορά στην πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Γερμανία, στην οποία περιγράφεται ότι οι επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας παραμένουν εξαιρετικές, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν γύρω της. «Οι οικονομικές αγορές έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στην Γερμανία και αυτό αντανακλάται στο χαμηλό κόστος δανεισμού της χώρας», τονίζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. «Προωθώντας στέρεες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές, η Γερμανία παραμένει ασφαλές καταφύγιο και θα συνεχίσει με υπευθυνότητα στον ρόλο της ως άγκυρα σταθερότητας στην Ευρωζώνη. Μαζί με τους εταίρους μας, θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διευθετήσουμε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους όσο το δυνατόν γρηγορότερα», καταλήγει η ανακοίνωση.