Στα 11 δισ. ευρώ φαίνεται να βάζει τον πήχη της κεφαλαιακής στήριξης του τραπεζικού συστήματος η τρόικα έναντι 6 δισ. ευρώ που είναι οι εκτιμήσεις των κυπριακών αρχών.


Σύμφωνα με τη Stockwatch οι τεχνοκράτες της τρόικα θα έχουν σήμερα επαφές με το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τον υπουργό Οικονομικών, κατά τις οποίες θα μεταφέρουν τις προκαταρκτικές τους εκτιμήσεις για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών και για το εύρος της δημοσιονομικής αναπροσαρμογής που χρειάζεται η Κύπρος.


Η σημερινή συνάντηση θα είναι η πρώτη σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των κυπριακών αρχών και της τρόικα, σε αυτή τη δεύτερη φάση των διαβουλεύσεων.


Σε τηλεδιάσκεψη που έγινε την Πέμπτη οι ξένοι τεχνοκράτες μετέφεραν στις κυπριακές αρχές τις αρχικές τους εκτιμήσεις, προκαλώντας τις πρώτες αντιδράσεις καθώς τα σενάρια στα οποία στηρίζονται είναι ακραία.


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι τράπεζες πρέπει να κάνουν πλήρεις προβλέψεις ακόμα και για δάνεια που έχουν 100% εμπράγματη εξασφάλιση και εκτιμά ότι το ύψος της στήριξης που χρειάζεται ο κλάδος φθάνει τα 11 δισ. ευρώ.


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επίσης αυστηρή μεθοδολογία αλλά υπολογίζει τις ανάγκες στα 9 δισ. ευρώ.


Μετά τις πρώτες αντιδράσεις των κυπρίων τεχνοκρατών αναμένεται να διαφανεί κατά τη σημερινή σύσκεψη κατά πόσον οι τεχνοκράτες της τρόικα θα επιμένουν στην υιοθέτηση ακραίων σεναρίων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις επισφάλειες – ότι δηλαδή τα ακίνητα που έχουν οι τράπεζες ως εμπράγματη εξασφάλιση δεν αξίζουν οτιδήποτε.


Οι κυπριακές αρχές υπολογίζουν τις ανάγκες κοντά στα 6 δισ. ευρώ που είναι περίπου οι διπλάσιες από τις ανάγκες που είναι γνωστές από τη Λαϊκή Τράπεζα και την Τρ. Κύπρου.


Στη κρίσιμη σύσκεψη με τον υπουργό και το διοικητή θα διαφανεί επίσης αν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ επιμένουν σε ζητήματα διαφάνειας και διακυβέρνησης που έθεσαν πριν λίγες μέρες στην τηλεδιάσκεψη, και τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν σε διαφορετικού είδους συζητήσεις.


Υπολογίζεται ότι η ουσιαστική διαπραγμάτευση των θέσεων των δύο πλευρών θα γίνει σε ανώτατο επίπεδο όταν πλησιάσει η στιγμή της κατάρτισης του μνημονίου.


Εν αναμονή πάντως των εξελίξεων η Κεντρική Τράπεζα τροχιοδρομεί ήδη τους διαγνωστικούς ελέγχους βάσει των οποίων θα οριστικοποιηθούν οι ανάγκες των τραπεζών.


Αυτή τη στιγμή συντάσσονται οι όροι εντολής της εταιρείας τύπου BlackRock που θα αναλάβει τους διαγνωστικούς ελέγχους.


Η τρόικα εκτιμά ότι έλεγχοι πρέπει να γίνουν στις τρεις τράπεζες, στα συνεργατικά και σε δύο θυγατρικές ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο, κατά πάσα πιθανότητα στην Alpha και στη Eurobank.


Την εξέλιξη των διαγνωστικών ελέγχων θα παρακολουθεί steering committee που θα αποτελείται από την ΚΤ, το υπουργείο Οικονομικών, την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.


Αισιόδοξη η κυβέρνηση


Ωστόσο η κυβέρνηση αναμένει ότι η τρόικα δεν θα θέσει ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων της, εκτιμά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, καθώς όπως λέει, όλοι παραδέχονται, όπως επίσης και η Ευρώπη, ότι το πρόβλημα της Κύπρου έχει να κάνει με την έκθεση των κυπριακών τραπεζών.


Υπέδειξε ότι στο γήπεδο των διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων με την κυπριακή πλευρά «δεν θα παίζει μόνη η τρόικα».


Με την ευκαιρία των συναντήσεων που θα έχει σήμερα το κλιμάκιο της τρόικα με τον ΥΠΟΙΚ και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας όπως επίσης και με τη Διαπραγματευτική Πολιτική Επιτροπή, ο κ. Στεφάνου που μιλούσε στο κρατικό ραδιόφωνο, είπε ότι κύριο θέμα της ατζέντας θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


«Αναμένουμε τις εκτιμήσεις της τρόικα αναφορικά με το μέγεθος της ανακεφαλαιοποίησης, διότι η ανακεφαλαιοποίηση μετρά στο δημόσιο χρέος».


«Θεωρώ ότι η τρόικα θα έχει υπόψη της, όπως και οι ευρωπαίοι, ότι η εμπειρία που αποκτήθηκε μέχρι σήμερα από την εφαρμογή των οποιωνδήποτε προγραμμάτων εξυγίανσης της οικονομίας – προτάσεις και μνημόνια που αποσκοπούν στη δραστική αλλαγή σε μικρό χρονικό διάστημα του οικονομικού πεδίου – έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα ήθελε η Ευρώπη να έχει μία οικονομία, όπως ανάπτυξη, βιωσιμότητα και κοινωνική συνοχή» είπε.