Την ικανοποίησή του για την υπογραφή της νέας συμφωνίας μεταξύ της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin και της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, ύψους 38 εκατ. δολαρίων, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ελληνο - Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης.

Η συμφωνία αφορά στην επέκταση της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας των δύο εταιρειών σε προγράμματα συμπαραγωγής δομικών συγκροτημάτων των αεροσκαφών της Lockheed Martin.


«Χαιρετίζουμε την υπογραφή της νέας συμφωνίας που ακολουθεί τη συμφωνία του Νοεμβρίου 2011 αξίας 114 εκατομμυρίων δολαρίων που έτσι αναβιβάζει το ύψος των προγραμμάτων συμπαραγωγής σε 150 εκατομμύρια δολάρια. Αν υπολογίσουμε μάλιστα ότι βρίσκεται σε διαπραγμάτευση και νέα συμφωνία ανάμεσα στις δύο εταιρείες ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων για την περίοδο 2015 - 2019, τότε το ύψος των προγραμμάτων συμπαραγωγής θα ανέλθει συνολικά σε 250 εκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο κ. Γραμματικίδης.


Παράλληλα όπως είπε «είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η νέα επενδυτική πρωτοβουλία της Lockheed Martin αφορά τόσο σε τεχνογνωσία αιχμής, όσο και σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και τεχνολογικό εξοπλισμό. Η ενίσχυση και η διεύρυνση αυτής της πολυετούς και στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στη Lockheed Martin και την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, ιδιαίτερα στις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει η χώρα, επιβεβαιώνει με τον πλέον θετικό και κατηγορηματικό τρόπο την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη της Αμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας προς την Ελλάδα, θα πρέπει δε να συνδυαστεί με την ανακοίνωση της δημιουργίας του νέου Ελληνο-Αμερικανικού επενδυτικού fund ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων που επισφραγίστηκε με την επίσκεψη στην Ελλάδα του τέως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Bill Clinton. Είναι παρήγορο ότι ανάμεσα στους παραδοσιακούς της συμμάχους η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην έμπρακτη στήριξη που της προσφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για να μετασχηματίσει την οικονομία της, να ξεπεράσει την κρίση και να περάσει σε πορεία ανάπτυξης.»