Σύγχυση επικρατεί με κοινή επιστολή Ισπανίας, Ιταλίας και Γαλλίας την οποία φέρεται να αφαίρεσε το ισπανικό υπουργείο Οιικονομικών μετά τη διάψευση Ρώμης και Παρισιού.

Η ιταλική κυβέρνηση εξέφρασε την "πολύ μεγάλη έκπληξή της", για το φερόμενο ως κοινό ανακοινωθέν. Με αυτό, "η ιταλική κυβέρνηση εκφράζει την πολύ μεγάλη έκπληξή της, για την πρωτοβουλία που ανήγγειλε το υπουργείο Εξωτερικών στη Μαδρίτη, αναφορικά με μια φερόμενη ως κοινή δήλωση της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, πρωτοβουλία για την οποία η ιταλική κυβέρνηση δεν είναι ενήμερη".

"Δεν υπήρξε ένα κοινό διάβημα, με τη συμμετοχή της Ιταλίας και της Ισπανίας. Δεν ζητήσαμε να εφαρμοστούν, άμεσα, οι συμφωνίες (του Ευρωπαϊκού συμβουλίου). Παρακολουθούμε τις αποφάσεις που υιοθετεί το Ευρωπαϊκό συμβούλιο και στη συνέχεια πράττουμε τα δέοντα", τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ, Μπερνάρ Καζνέβ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίνδος θα μεταβεί αύριο Τετάρτη στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή στη Μαδρίτη.

Στην επίμαχη επιστολή οι τρεις χώρες "απαιτούν την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας" με την οποία το Ευρωπαϊκό συμβούλιο στο τέλος του Ιουνίου πρότεινε να παρεμβαίνει απευθείας ο μηχανισμός χρηματοπιστωτικής αρωγής της ευρωζώνης για να βοηθά τα μέλη της με δημοσιονομικές δυσχέρειες

"Η ταχύτητα είναι μια ουσιώδης προϋπόθεση επιτυχίας της οποιαδήποτε ευρωπαϊκής πράξης", ενώ "υπάρχει μια ανησυχητική διαφορά χρονικής φάσης, μεταξύ της εν λόγω απόφασης του Ευρωπαϊκού συμβουλίου και της εφαρμογής της συμφωνίας", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Το κείμενο της ανακοίνωσης δόθηκε στην δημοσιότητα στη Μαδρίτη από τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Εστάδο Μέντες ντε Βίγο.