Το ΔΝΤ «μαλάκωσε» τη στάση του για το κινεζικό γουάν σε «ηπίως υποτιμημένο» έναντι «καλαθιού» νομισμάτων, και υποβάθμισε τις μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις του για το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε 4%-4,5% στην ετήσια αναθεώρησή του.

Η Κίνα έχει σταδιακά μειώσει τις εξωτερικές ανισορροπίες αλλά με κόστος κάποιες σημαντικές εγχώριες ανισορροπίες, που ενισχύονται από το μοντέλο ανάπτυξης με βάση τις επενδύσεις, δήλωσε το ΔΝΤ.

Το review του Ταμείου επισημαίνει ότι το κινεζικό νόμισμα, μετά από χρόνια υποτίμησης, έρχεται τελικά σε μια ισορροπία, αλλά προειδοποίησε για τα ρίσκα που προκύπτουν εάν οι επενδύσεις επιβραδυνθούν σημαντικά ή εάν μια κατακόρυφη επιβράδυνση της οικονομίας οδηγήσει σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο Markus Rodlauer, αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, δήλωσε ότι το ζήτημα της ισοτιμίας είναι μόλις ένα τμήμα ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα προκειμένου να ισορροπήσει την οικονομία της.

Οι άλλες μεταρρυθμίσεις που κρίνει αναγκαίες το ΔΝΤ περιλαμβάνουν περισσότερες επιλογές χρηματοοικονομικών επενδύσεων και στροφή της ανάπτυξης προς την κατανάλωση αντί των επενδύσεων.

Εξωτερικά, το μεγαλύτερο ρίσκο για την κινεζική οικονομία προέρχεται από την συνεχιζόμενη κρίση στην Ευρώπη, τόνισε το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι το κινεζικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό  8%, έναντι του στόχου της κυβέρνησης για 7,5%.


Πηγή: Capital.gr