Ετήσια πτώση κατά 2,5% στα 20,1 δισ. δολάρια σημείωσαν οι εξαγωγές της Ταϊλάνδης τον περασμένο μήνα, καθώς η ζήτηση μειώθηκε εξαιτίας της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ανέφεραν αξιωματούχοι του υπουργείου Εμπορίου σήμερα.
Στην διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του 2012 οι εξαγωγές της Ταϊλάνδης έφθασαν τα 112,6 δισ., καταγράφοντας πτώση 1,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, λόγω κυρίως της πτώσης 12% στις εξαγωγές με προορισμό κράτη-μέλη της ΕΕ.

Στην ευρωπαϊκή αγορά κατευθύνεται τα τελευταία χρόνια περίπου το 10% του συνόλου των εξαγωγών της Ταϊλάνδης. Άλλος ένας παράγοντας που συνέβαλε να επιδεινωθούν οι επιδόσεις του βασιλείου το πρώτο εξάμηνο του 2012 ήταν η πτώση 49,2% στις παραδόσεις φορτίων ρυζιού, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

Η κυβέρνηση από τον Οκτώβριο καταβάλλει μια καθορισμένη τιμή, δηλαδή 15.000 μπατ (484 δολάρια) τον τόννο για το απλό ρύζι και 20.000 ανά τόννο για την ποικιλία του ρυζιού με άρωμα γιασεμί, με αποτέλεσμα να καθορίζει τις τιμές του εξαγόμενου προϊόντος και στις διεθνείς αγορές.

Η πολιτική αυτή αποτελεί προεκλογική υπόσχεση του κυβερνώντος κόμματος. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η εφαρμογή του μέτρου μπορεί να στοιχίσει στην Ταϊλάνδη έσοδα ύψους 100 δισ. μπατ φέτος. Οι εισαγωγές της Ταϊλάνδης την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο ανήλθαν σε 122,9 δισ. δολάρια (+10,3%), γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα έχει εμπορικό έλλειμμα 10,3 δισ. δολαρίων το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.