«Δεν αρκεί να σώσουμε μόνον την Ελλάδα, το πρόβλημα στην Ευρωζώνη είναι συστημικό και δεν αφορά μόνον διάφορες χώρες, αλλά επίσης διάφορους τομείς, όπως τον τραπεζικό ή τα δημόσια οικονομικά» επισήμανε ο γνωστός οικονομολόγος του «Κέντρου Ευρωπαικής Πολιτικής» των Βρυξελλών, Φάμπιαν Τσούλεγκ, σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

 

Όπως συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, «απλά δεν έχουμε κάνει όσα έπρεπε να κάνουμε, δεν υπάρχει κάποιο μακροπρόθεσμο σχέδιο και γι αυτό πρέπει τώρα να πληρώσουμε». Σημείωσε δε ότι ο ίδιος δεν αναμένει πως θα υπάρξει ένα γρήγορο τέλος της κρίσης του ευρώ, ενώ υπολογίζει ότι μέσα στους επόμενους μήνες η Ευρωζώνη θα πρέπει να διαθέσει περισσότερα χρήματα για την Ισπανία.

Κατά την άποψή του, έχει γίνει κατανοητό πως μόνον η λιτότητα δεν αρκεί, η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί, καθώς στο μεταξύ υπάρχουν μηχανισμοί κρίσης και τα έως τώρα μέτρα ήταν τουλάχιστον επιτυχημένα στο ότι κατορθώθηκε να διατηρηθεί το ευρώ, διότι η κατάσταση είχε φτάσει σχεδόν στην καταστροφή.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για την εξεύρεση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου και αυτό είναι, όμως, πολιτικά δύσκολο, προπάντων όταν πρόκειται να εκχωρηθεί αρμοδιότητα αποφάσεων στις Βρυξέλλες, όμως διαφορετικά δεν πρόκειται να είναι δυνατή η αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο ίδιος θεωρεί πως θα πρέπει να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, διότι διαφορετικά θα διαλυθεί το όλο σύστημα, οπότε δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική επιλογή ούτε πολιτικά και τίθεται το ερώτημα αν οι Ευρωπαίοι θέλουν πραγματικά να ζουν σε μια ολοκληρωμένη Ευρώπη ή σε μια Ευρώπη που θα διασπαστεί και πάλι στα επί μέρους κράτη.