Γεγονός θα πρέπει να θεωρείται η συμφωνία για την υπογραφή  της Εθνικής Κλαδικής Σύμβασης στο χώρο του Εμπορίου, η οποία αποτελεί της μεγαλύτερη σύμβαση στην Ελλάδα, καθώς αφορά σε 800.000 υπαλλήλους.

 

Ειδικότερα, η σύμβαση, που αναμένεται να καταστεί και επίσημα πραγματικότητα εντός των επόμενων ημερών, θα προβλέπει μειώσεις της τάξης του 6,7%, με αποτέλεσμα ο βασικός μισθός να διαμορφώνεται στα 860 ευρώ, χαμηλότερα δηλαδή από τα 918 ευρώ που ήταν προηγουμένως συμφωνημένα βάει της Συλλογικής Σύμβασης του 2009. Η ίδια σύμβαση αναμένεται να κατοχυρώνει όλα τα επιδόματα και όλα τα μισθολογικά κλιμάκια προϋπηρεσίας.

 

Η διάρκεια της σύμβασης είναι μονοετής και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου 2012.

 

Ήδη, από τη χθεσινή της συνεδρίαση, η  Διοίκηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), είχε εξουσιοδοτηθεί με άνετη πλειοψηφία από την Ολομέλεια, να διαπραγματευθεί και να καταλήξει σε συμφωνία για τη νέα σύμβαση.

 

Αυτή είναι η πλέον ευνοϊκή για τους μισθωτούς συλλογική σύμβαση έπειτα από την υπογραφή νέου Μνημονίου και την υπερψήφιση του νέου νόμου για τα εργασιακά τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι κλαδικές συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των νοσηλευτών, αμφότερες υπογεγραμμένες πρόσφατα,  συμπεριλαμβάνουν μειώσεις  15%.

 

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, το 10% του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα είδε τις αμοιβές  του να μειώνεται το τελευταίο διάστημα, τουλάχιστον σε ποσοστό 23,7%, μέσω νέων επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων.

 

Συν τοις άλλοις, η εξαμηνιαία μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει, για το πρώτο εξάμηνο του 2012, μείωση τζίρου 34,8%, απώλεια 78.000 θέσεων εργασίας και κίνδυνο κλεισίματος για 190.000 επιχειρήσεις. Ακόμη, οι μισές επιχειρήσεις καθυστερουν στην καταβολή των μισθών μέχρι και για διάστημα 5 μηνών, ενώ το 50% των επιχειρήσεων μείωσε τους μισθούς και αναπροσάρμοσε το ωράριο εργασίας.