Μέτρα - φωτιά που θα ισχύσουν από το 2012 αντί για το 2013 κατέθεσε στους επικεφαλής της τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του που κράτησε περίπου 2μιση ώρες.


Το πάκέτο των 11,5 δισ. που ζητούσε η τρόικα κλείδωσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, και μάλιστα σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου, τα μέτρα αυτά αναμένεται να ισχύσουν από φέτος και όχι από το 2013 όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.


Τα μέτρα αυτά  περιλαμβάνουν επιβολή πλαφόν έως και 2.000 ευρώ στις κύριες συντάξεις, αλλά και αλλαγές στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων.


Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προχωρήσει στην κατάργηση των διπλών συντάξεων ίσως και στις χηρείας, , στην κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης, στην περικοπή στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 22%, καθώς και στην αναδρομική επιβολή του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας δεσμεύτηκε απέναντι στην τρόικα για περίπου 30.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

Παράλληλα στη λίστα των μέτρων περιλαμβάνονται μειώσεις 10% και αναδρομικά από 1ης Ιουλίου στα ειδικά μισθολόγια, περιορισμός των 89 κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων κατά 15%-20% και επιβολή ατομικού πλαφόν 1500 ευρώ στις ιατροφαρμακευτικές παροχές των Ταμείων ακόμη και επιβολή διδάκτρων στους «αιώνιους φοιτητές».


Από το 2012 η ισχύς των μέτρων

Αίσθηση έχει προκαλέσει πάντως η είδηση ότι μερικά από τα μέτρα των 11,5 δισ. θα ισχύσουν από φέτος, μετά από συζήτηση με την τρόικα, η οποία και βγήκε ικανοποιημένη από τη σημερινή συνάντηση.

Αξιωματικοί του ΥΠΟΙΚ τόνισαν σύμφωνα με πληροφορίες πρότεινε το ίδιο το υπουργείο να συμπεριληφθούν μέσα στο 2012 ορισμένα από τα μέτρα, προκειμένου να υλοποιηθούν εμπροσθοβαρείς πολιτικές και εκτός μεσοπρόθεσμου


Πάντως, οι τελικές αποφάσεις της τρόικας αναμένεται να ληφθούν τον Σεπτέμβριο εφόσον η ελληνική πλευρά έχει υλοποιήσει όσα της ζητηθούν ως προκαταρκτικές ενέργειες.

Εξάλλου αυτό δήλωσε χθες και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αντουάν Κολομπανί, ο οποίος είπε πως είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα επιβεβαιώνοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι επόμενη δόση πριν από τον Σεπτέμβρη δεν πρόκειται να υπάρξει.