Η λυπητερή για πάνω από 3 εκατομμύρια φορολογουμένους έχει ήδη φτάσει, καθώς στη νέα παρτίδα εκκαθαριστικών σχεδόν 7 στους 10 καλούνται να πληρώσουν μέσο φόρο ύψους 1635 ευρώ ο καθένας.


Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία διαπιστώνει επιπλέον πως έξι ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, υπάρχουν ακόμη πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλλει τις δηλώσεις τους για το οικονομικό έτος του 2011.

Την ίδια στιγμή, σάλος έχει προκληθεί για τις 10 ισόποσες δόσεις που έχει εξαγγήλει το υπουργείο οικονομικών, καθώς σε σχετική απόφαση, αναφέρεται πως οι φορολογούμενοι θα πρέπει πρώτα να καταβάλλουν μέχρι τις 31 Ιουλίου την πρώτη δόση, και μετά το υπόλοιπο ποσό να κατανεμηθεί σε άλλες δέκα.

Η ρύθμιση αυτή «δένει» τα χέρια πολλών νοικοκυριών, καθώς η αδυναμία πληρωμής έστω και της πρώτης δόσης αναμένεται να τους οδηγήσει έξω από τη ρύθμιση των υπόλοιπων δέκα δόσεων.

Και αυτό γιατί υπενθυμίζεται πως προκειμένου να ενταχθούν στην ειδική αυτή ρύθμιση θα πρέπει, εκτός από την πληρωμή της πρώτης δόσης, να εμπρόθεση η υποβολή της δήλωσης.

Σε ό, τι αφορά το διακανονισμό που μπορούν να επιτύχουν, οι φορολογούμενοι έχουν την επιλογή, είτε να επιλέξουν 10 ισόποσες δόσεις, όπου μέχρι το Φλεβάρη του 2013 θα πρέπει να έχουν εξφολήσει το 70% του φόρου, είτε 10 μη ισόποσες δόσεις, όπου εξοφλείται μέχρι το Φλεβάρη του 2013 το 60% της οφειλής.