Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό  TAP, ο οποίος θα ακολουθεί τη διαδομή Τουρκία - Ελλάδα - Αλβανία - Ιταλία, καθώς στην πολύωρη συνάντηση το υφυπουργού Περιβάλλοντος Μάκη Παπαγεωργίου με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας του TAP ξεκαθάρισε πως δεν θα στηρίξει το σχέδιο αν ο αγωγός δεν εξυπηρετήσει τόσο ενεργειακά όσο και σε επίπεδο επενδύσεων τα ελληνικά συμφέροντα.


Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα η οποία ακόμα δεν έχει δώσει το τελικό «ΟΚ» για τον αγωγό, καθώς υπάρχουν σημαντικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να διευκρινιστούν.  

Πρώτον, η εκκρεμμότητα της ΑΟΖ στο Ιόνιο, καθώς η Αλβανική κυβέρνηση δεν έχει επικυρώσει ακόμα τη διακρατική συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο χώρο αυτό και δεύτερον, η εκκρεμμότητα του αγωγού West Nabucco, ο οποίος σχεδιάζεται από χώρες της Βόρειας Ευρώπης και που θα αποτελεί ανταγωνιστικό αγωγό του TAP, καθώς θα διέρχεται από Τουρκία-Βουλγαρία- Ρουμανία-Ουγγαρία-Αυστρία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Παπαγεωργίου διεμήνυσε στους εκπροσώπους του TAP ότι το θέμα θα συζητηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο, αφού πρώτα επικοινωνήσει με την Ιταλική κυβέρνηση προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις της.