Η Ελλάδα στο παιχνίδι των αγωγών

Η Ελλάδα στο παιχνίδι των αγωγών
Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό  TAP, ο οποίος θα ακολουθεί τη διαδομή Τουρκία - Ελλάδα - Αλβανία - Ιταλία, καθώς στην πολύωρη συνάντηση το υφυπουργού Περιβάλλοντος Μάκη Παπαγεωργίου με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας του TAP ξεκαθάρισε πως δεν θα στηρίξει το σχέδιο αν ο αγωγός δεν εξυπηρετήσει τόσο ενεργειακά όσο και σε επίπεδο επενδύσεων τα ελληνικά συμφέροντα.


Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα η οποία ακόμα δεν έχει δώσει το τελικό «ΟΚ» για τον αγωγό, καθώς υπάρχουν σημαντικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να διευκρινιστούν.  

Πρώτον, η εκκρεμμότητα της ΑΟΖ στο Ιόνιο, καθώς η Αλβανική κυβέρνηση δεν έχει επικυρώσει ακόμα τη διακρατική συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο χώρο αυτό και δεύτερον, η εκκρεμμότητα του αγωγού West Nabucco, ο οποίος σχεδιάζεται από χώρες της Βόρειας Ευρώπης και που θα αποτελεί ανταγωνιστικό αγωγό του TAP, καθώς θα διέρχεται από Τουρκία-Βουλγαρία- Ρουμανία-Ουγγαρία-Αυστρία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Παπαγεωργίου διεμήνυσε στους εκπροσώπους του TAP ότι το θέμα θα συζητηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο, αφού πρώτα επικοινωνήσει με την Ιταλική κυβέρνηση προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις της.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο