Η απόφαση της ΕΚΤ να μην κάνει πλέον αποδεκτά ελληνικά κρατικά ομόλογα ή εγγυήσεις ως εχέγγυα δανείων, υπογραμμίζει την πίεση που υφίστανται οι τράπεζες σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης με προβλήματα, αναφέρει η Moody’s Investors Service.
 

Επίσης, αποτελεί περαιτέρω ένδειξη αβεβαιότητας σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζώνη, τονίζει η Moody’s σε note της.

Η κίνηση της ΕΚΤ περιορίζει την πρόσβαση της Ελλάδας σε κεφάλαια της Τράπεζας και θα αναγκάσει τη χώρα να αναζητήσει έκτακτη βοήθεια ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδας.

«Βλέπουμε την απόφαση της ΕΚΤ ως μια ένδειξη της απροθυμίας της να ανακουφίσει τις δημοσιονομικές αρχές της ευρωζώνης από το καθήκον τους για σταθεροποίηση των δημοσιονομικών των κυβερνήσεων με προβλήματα», αναφέρει η Moody’s.

Η απόφαση δεν έχει πρακτικές επιπλοκές για την ώρα, από τη στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδας θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα. Αλλά διασφαλίζει ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, οι ζημιές δεν θα επηρεάσουν την ΕΚΤ και τους μετόχους της, επισημαίνει η Moody’s.

«Με αυτόν τον τρόπο, οι αποφάσεις της ΕΚΤ αποδεικνύουν την επιθυμία της να προστατεύσει τον ισολογισμό της από τις συνέπειες μιας απώλειας στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.


Πηγή: capital