Η ΕΚΤ έχει μια σειρά από όπλα τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει προκειμένου να βοηθήσει την Ισπανία και την Ιταλία που βλέπουν τα επιτόκια δανεισμού να αυξάνουν κατακόρυφα, αλλά και τις τράπεζες, υποστηρίζει η El Pais.


«Δεν υπάρχουν ταμπού, η ΕΚΤ μπορεί να λάβει αποφάσεις εάν είναι απαραίτητο, ειδικά τώρα που δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος του πληθωρισμού", σημειώνει ευρωπαϊκή πηγή στην εφημερίδα. Συμπληρώνει πάντως ότι "η ΕΚΤ δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τα κράτη, ή να αντικαταστήσουν τα μέτρα που λαμβάνονται από τους ευρωπαίους εταίρους κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής"

Για να στηρίξει την ευρωζώνη η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να χαλαρώσει τους κανόνες εξασφαλίσεων που επιβάλει στις τράπεζες για τη χρηματοδότηση, προκειμένου να παράσχει κίνητρα για τους επενδυτές να επιστρέψουν στην αγορά χρέους περιφερειακών χωρών σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα αγοράς χρεογράφων. Και τα δύο μέτρα, μαζί με άλλες δυνατότητες είναι υπό μελέτη. Η έναρξη λειτουργίας της είχε προγραμματιστεί για το φθινόπωρο, αλλά θα μπορούσε να προχωρήσει γρηγορότερα δεδομένης της κλιμάκωσης των εντάσεων.