Δεν μπορούμε να παραστούμε στις διαβουλεύσεις με το φοβικό σύνδρομο ότι δεν έχει γίνει τίποτα, τονίζει η Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων.Έχουν γίνει πολλά, τονίζει, παρά τις ευρέως διαδεδομένες στη χώρα μας απόψεις περί αποτυχίας του Μνημονίου.


Συγκεκριμένα:

Πρώτον, μια ανεπανάληπτη σε μέγεθος δημοσιονομική προσαρμογή στην περίοδο 2010 – 2012. Οι πρωτογενείς δαπάνες της γενικής κυβέρνησης κυβέρνησης μειώνονται από τα 112,8 δισ. ευρώ το 2009 σε 88 δισ. ευρώ το 2012.

Οι εκτιμήσεις για το 2012 προκύπτουν από τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 1ο 6μηνο του 2012 στο οποίο το πρωτογενές έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης ήταν κατά -45,8% ή κατά € 2,8 δισ. χαμηλότερο από το αντίστοιχο του α’ 6μηνου του 2011. Μάλιστα, το ανωτέρω αποτέλεσμα επιτεύχθηκε παρά το ότι τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης επηρεάστηκαν σημαντικά αρνητικά τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 λόγω των δύο πολύ κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων.

Στο 2ο 6μηνο του έτους αναμένονται αυξημένα έσοδα κατά € 2,5 δις από τον ΦΕΦΠ, κατά 600 εκατ. από την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και κατά  2,0 δισ. ευρώ από τους φόρους περιουσίας (που ήδη ανήλθαν στα € 1,94 δις στο 1ο 6μηνο.’12).

Δεύτερον, εντυπωσιακή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων της με βάση το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Price & Cost Competitiveness και European Economic Forecast, Spring 2012) η ανατίμηση της πραγματικής ισοτιμίας για την Ελλάδα, που είχε ανέλθει στο 4ο 3μηνο του 2009 στο 24% έναντι του έτους 2000, μειώθηκε σημαντικά στο 13,7% στο 4ο 3μηνο του 2011.

Τρίτον, σημαντική πρόοδο στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συνέβαλε στην ανωτέρω σημαντική βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, πρόοδος σημειώθηκε στις μεταρρυθμίσεις:

α) στον δημόσιο τομέα για να γίνει δυνατή η αναγκαία δραστική μείωση των δαπανών για μισθούς και συντάξεις και άλλες δαπάνες αυτού του τομέα, β) στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων και στην υγεία για να γίνει δυνατή η δραστική μείωση των σχετικών δαπανών παρά τις αυξημένες συνταξιοδοτήσεις στην μεταβατική περίοδο, γ) στην αγορά εργασίας, όπου η μεταρρύθμιση έχει ολοκληρωθεί, και συμβάλλει ήδη στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της αγοράς, δ) στις ΔΕΚΟ, των οποίων η εκλογίκευση της λειτουργίας έχει οδηγήσει σε μεγάλη εξοικονόμηση πόρων για τον κρατικό προϋπολογισμό, ε) στην τοπική αυτοδιοίκηση, και σε πλήθος άλλων τομέων.

Βεβαίως, σημειώνει η Alpha Bank, υπάρχουν καθυστερήσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Αλλά αυτές οι καθυστερήσεις δεν μπορεί να θεωρούνται ως ανεπηρέαστες από το οικονομικό κλίμα που δημιουργείται στην οικονομία.

Τέταρτον, παρά τις εξαιρετικά επώδυνες επιπτώσεις που είχαν για τα εγχώρια νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις οι ανωτέρω σημαντικές προσαρμογές που πραγματοποιήθηκαν στην Ελληνική οικονομία τα τελευταία δυόμισι έτη, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, στις εκλογές της 17ης Ιουνίου υπερψηφίστηκαν τα πολιτικά κόμματα που επιδιώκουν την απρόσκοπτη συνέχιση της πολιτικής της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την έγκαιρη έξοδο της χώρας από την κρίση με ενίσχυση των πολιτικών για ανάκαμψη της οικονομίας της.

Τα λάθη δεν πρέπει να επαναληφθούν

Είναι αυτονόητο ότι, κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων, θα πρέπει πάση θυσία να μην επαναληφθεί η εμπειρία του 2011, υποστηρίζει η Alpha Bank. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, τον Σεπτέμβριο πέρυσι το ΔΝΤ πληροφορούσε την παγκόσμια οικονομική κοινότητα ότι το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης της Ελλάδος θα διαμορφωνόταν στο 189,1% του ΑΕΠ το 2012, ενώ στην περίφημη Έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους πριν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2012 είχε αναθεωρήσει επί τα χείρω την εκτίμησή του για άνοδο του ελληνικού χρέους το 2012 στο 198% του ΑΕΠ.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν:

α) η πλήρης ανατροπή του βελτιούμενου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2011 οικονομικού κλίματος στη χώρα, β) η εκροή καταθέσεων ύψους άνω των 60 δισ. ευρώ από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, γ) η ανατροπή και των σαφών τάσεων ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας που είχαν εμφανιστεί στο 3ο 3μηνο.’11 (πτώση του ΑΕΠ κατά -5,0%, έναντι -8,0% και -7,3% στο 1ο και στο 2ο 3μηνο του 2011 αντίστοιχα) και η επαναφορά της οικονομίας σε επιταχυνόμενη πτωτική πορεία, με πτώση του ΑΕΠ κατά -7,5% στο 4ο 3μηνο.’11 και κατά -6,5% στο 1ο 3μηνο.’12.

Το κακό οικονομικό κλίμα που διαμορφώθηκε, και που επικρατούσε έως πρόσφατα στη χώρα, δεν έχει επιτρέψει ακόμη την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Αν δεν σταματήσει η καταστροφή του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, (εκτός των άλλων και με ανεξέλεγκτες ανώνυμες δηλώσεις στο Reuters στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάθε φορά που μας επισκέπτεται η Τρόικα), τότε η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα θα είναι ανέφικτη.
Στο πλαίσιο αυτό, η επαναδιαπραγμάτευση, προτού αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας, δεν είναι η ενδεδειγμένη στρατηγική.

Η κυβέρνηση θα πρέπει, επίσης, να θέσει ως άμεση προτεραιότητα την επανεκκίνηση της οικονομίας, καταλήγει η Alpha Bank. Για την άμεση αναστροφή του οικονομικού κλίματος δεν θα πρέπει να επικαλούμεθα συνεχώς την ύφεση αλλά να προβάλουμε θετικά τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, και όχι να εκτιμούμε ότι η επαναφορά της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης θα καθυστερήσει μέχρι το 2014.

Η επίκληση της ύφεσης δεν θα πρέπει να αποτρέπει τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για να ανακάμψει η οικονομία, διότι έτσι αρνούμεθα πεισματικά να αντικρύσουμε την πραγματικότητα.