Η Ουγγαρία μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στα τέλη του φθινοπώρου για ένα δάνειο περίπου 15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ουγγρική κυβέρνηση.
«Η Ουγγαρία μπορεί να επιτύχει μια συμφωνία με το ΔΝΤ και την ΕΕ στα τέλη του φθινοπώρου», σημείωσε ο Ούγγρος διαπραγματευτής, ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Μιχάλι Βάργκα, σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοσταθμό MR1 σήμερα το πρωί.

Μεταξύ των σημείων στα οποία υπάρχει διαφωνία, ο Βάργκα ανέφερε «τη φορολόγηση της κεντρικής τράπεζας» με την επιβολή του φόρου που πρόσφατα υιοθετήθηκε για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, την βεβαρημένη δημόσια διοίκηση και τις βάσεις των μακροοικονομικών εκτιμήσεων της ουγγρικής κυβέρνησης. Παρά τις διαφορές αυτές, ο Βάργκα σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν όπως προβλεπόταν και ήταν χρήσιμες και για τις δύο πλευρές.

«Συμφωνούμε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τα θεμέλια του προϋπολογισμού του 2013», αλλά δεν έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε στον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτό, σημείωσε ο ίδιος. Χθες ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό» τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Μια αντιπροσωπεία που αποτελείτο από εκπροσώπους της ΕΕ και του ΔΝΤ μαζί με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ως παρατηρητές, διέμεινε μία εβδομάδα στην Ουγγαρία για έναν πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων όσον αφορά τη χορήγηση πίστωσης 15 δισ. ευρώ, την οποία ζήτησε η Ουγγαρία το Νοέμβριο του 2011.